Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag garderar sig för snö och tågstopp

Sandvik och andra storföretag i regionen har garderat sig efter förra vinterns snökaos och stopp i tågtrafiken.

– Vi har bildat en krisgrupp för att kunna agera snabbare, säger Johanna Stenson, informationsansvarig på Korsnäs i Gävle.

Annons

Korsnäs fick stora problem att leverera kartong och papper när bangården i Hallsberg snöade igen. Järnvägsvagnarna fastnade i Hallsberg medan paketen stod och väntade i lagerlokalerna i Gävle.

I dagarna ändras distributionssystemet för järnvägen och det gör att Korsnäs själva kan rangera fyllda och tomma vagnar i Gävle.

– Vi blir mindre störningskänsliga, säger Johanna Stenson.

Byggt ut gasollagret

Verkstadsjätten Sandvik har byggt ut gasollagret efter förra vinterns problem. Nya, större gasoltankar har satts upp innanför grindarna.

– Nu har vi tio dygns gasol i reserv. Tidigare hade vi gasollager som räckte i tre–fyra dagar, säger Arnold Silverhult, chef för infrastrukturen vid Sandviks anläggningar i Sandviken.

När bangårdarna i Hallsberg och Göteborg havererade i vintras fick Sandvik snart akut brist på gasol. Det återstod bara några timmar innan man tvingats stoppa stora delar av produktionen i Sandviken.

Företaget fick lov att jaga lastbilar som kunde transportera gasol. Men det var inte lätt. Flera andra företag jagade också tankbilar

I sista stund hittade man lediga bilar i Norge, som kunde rycka in och förse Sandvik med den gasol som behövdes.

Gasolen transporteras fortfarande på järnväg. Men nu har Sandvik skaffat sig större marginaler.

– Vi är inte längre lika känsliga, konstaterar Arnold Silverhult.

Problem på Stora Enso

Också Stora Enso i Skutskär drabbades av tågstoppen förra vintern. Under ett par veckor gick inga tåg alls och företaget hade stora problem innan man hittade ersättningsbilar som kunde ta över massatransporterna.

Skutskärsfabriken har inte vidtagit några särskilda åtgärder inför den här vintern, bortsett från tydligare påtryckningar gentemot operatören Green Cargo.

– Vi hoppas att det inte blir lika stora problem den här vintern, säger Birgitta Johansson, informationsansvarig.

På fredagen gick inga massatåg från Skutskär på grund av elstopp. Ett par kunder kunde inte vänta så lasterna fick läggas över på lastbil i stället.

– Men de flesta kunderna har lager så de klarar sig några dagar, säger Birgitta Johansson.

Mer läsning

Annons