Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlikning om förrådsbranden i Sätra

Gävle kommun och ungdomarna som dömdes för förrådsbranden vid hunddagiset på Sätra har nu uppnått en förlikning om skadeståndets storlek. Det ursprungliga skadeståndskravet har bantats.

Annons

Det var i februari 2008 som några ungdomar experimenterade med så kallade molotovcocktails.

En av dem kastades mot förrådet vid hunddagiset intill Gunghästens förskola. Hela byggnaden, som bland annat var förråd för IK Sätra, brann ned.

Tre ungdomar dömdes i tingsrätten för mordbrand. I hovrätten friades en av dem. Ungdomarnas skadeståndsskyldighet hamnade sedan i en separat tvistemålsförhandling i tingsrätten.

Värdet på den brunna byggnaden beräknades av en konsult till nära 1,3 miljoner kronor. Allt utom självrisken på 400 000 kronor ersattes av kommunens försäkringsbolag. Bolaget krävde i november ersättning från ungdomarna på 893 889 kronor.

Vid en tvistemålsförhandling i tingsrätten accepterade parterna att försöka nå en förlikning, något som lyckades för några veckor sedan. I går avslutades förlikningen med avslutande möten mellan parterna.

Advokat Thomas Öberg som företräder en av pojkarna vill inte avslöja summan överenskommelsen gäller. Men han berömmer motparten, Gävle kommun och försäkringsbolaget

– De har varit mycket förstående och verkligen försökt ge grabbarna en chans, säger han.

Dan Ageborn, jurist på kommunens tekniska kontor, bekräftar att kravet har bantats.

Kommunens inställning har varit att ungdomarna och deras föräldrar ska betala ett belopp som inte är obetydligt, men ändå inte större än att det ska vara rimligt att de klarar av att betala det.

Ett motkrav från kommunen har varit att hela summan ska betalas omgående

Mer läsning

Annons