Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förrädiska isar trots rekordkylan

Trots den rekordkalla vintern är isarna långt ifrån säkra att röra sig på. Det tjocka snötäcket gör att isbildningen går mycket långsamt.
– Det kan skilja ett steg mellan bra och dålig is, säger Johan Söderlund, länskonsulent på Svenska livräddningssällskapet.

Annons

Att kung Bore kopplade grepp om Sverige ovanligt tidigt i år märks på många sätt men de som tror att våra sjöar helt frusit igen går bet. I stället för att vattnet fryser isoleras isen av snön och ger en mycket porös is.

– Tjockleksbildningen hämmas av snötäcket, det har faktiskt inte varit någon bra vinter för is, säger Johan Söderlund.

När is-rapportören John Forsberg från Kungsgården för någon vecka sedan kontrollerade Storsjön fann han runt en decimeter is följt av lika mycket vatten och underst en tunn isskorpa.

Nästan omöjligt på isen

– Det är nästan omöjligt att färdas på sjön med allt vad fordon heter och det kommer att bli svårt att utföra några nöjen på isen, konstaterar han.

I Gävle kommun finns ingen direkt ansvarig för isarna, utan man hänvisar till Friluftsfrämjandet som konstaterar att det är alldeles för mycket snö på isarna för att de ska veta säkert att isen är tjock nog.

– Jag har ingenstans jag kan säga att det finns isar som jag tycker någon ska gå ut på, säger Lena Wejander på Friluftsfrämjandet.

Mer läsning

Annons