Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre center-kassören åtalas för grova brott

I går åtalades den 31-årige före detta CUF-kassören från Gävle för grov förskingring. Men åklagaren har satt ned summan han påstås ha tagit från Centerns ungdomsförbund med 90 000 kronor.
– Det har inte gått att styrka mer än så, säger Magnus Berggren, vid internationella åklagarkammaren.

Annons

Den före detta kassören kom för några veckor sedan tillbaka till Sverige efter ett par års landsflykt i Filippinerna. Han greps på Arlanda och sitter häktad sedan dess. Rättegången mot honom inleds nästa vecka.


Under tiden han var kassör för Gävleborgs centerungdomar gjorde han, enligt åtalet, nio överföringar till sitt eget företag, det första i december 2004, det sista i juli 2006. Tidigare har man talat om drygt en kvarts miljon, men åtalet gäller nu 159 150 kronor.En mejlkonversation med en annan förtroendevald i partiet finns med som bevisning. Enligt åklagaren visar det hur kassören på ett förslaget sätt har fördröjt avslöjandet av förskingringen.


Under sin tid i Filippinerna har 31-åringen fortsatt att begå internetbedrägerier. Åtalet gäller 131 fall där han tagit betalt för varor han annonserat ut på nätet, utan att leverera. Mängden brott gör att det betraktas som grovt bedrägeri.
Polisen tror sig veta att det rör sig om många fler fall. En del har aldrig polisanmälts, andra är svåra att bevisa.


31-åringen erkänner både förskingringen och alla internetbedrägerier – utom ett.
– Det är någon oklarhet där, som han inte godtar, säger Berggren.Straffet för den här typen av brott är normalt sett fängelse, kanske upp till ett par år. Men åklagaren har ännu inte tagit ställning till vilket påföljd han kommer att yrka på.
– Det beror som alltid på vilken helhetsbild som rättegången ger, säger Magnus Berggren.

Mer läsning

Annons