Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan anmäler protester

/
  • POLISANMÄLAN. Nu är protesterna mot försäkringskassan i Gävle och Hofors polisanmälda. Det handlar om affischer där kassan anklagas för brott som misshandel och vållande till annans död, men även en ilsken blogg med formuleringar som ”Håll Sverige rent – skjut en fFörsäkringskasseanställd”.

Nu är protesterna mot försäkringskassan i Gävle och Hofors polisanmälda. Det handlar om affischer där kassan anklagas för brott som misshandel och vållande till annans död, men även en ilsken blogg med formuleringar som ”Håll Sverige rent – skjut en försäkringskasseanställd”.
– Vi anser att det handlar om uppvigling, säger Berit Sjödin, säkerhetschef på försäkringskassan.

Annons

Det är nätverket Resurs, som jobbar för de sjukas rätt i samhället, som har uppmanat till ljusmanifestationer varje månad utanför försäkringskassornas lokaler. Syftet sägs vara att uppmärksamma de som inte fick sin utbetalning i tid, och därför tog sina liv.

I slutet på maj ordnades sådana manifestationer utanför försäkringskassornas lokaler i bland annat Gävle och Hofors. Personer tände gravljus i protest mot vad man anser är en systematisk utförsäkring av människor. Syftet med ljuset var att påminna om det Välfärdssverige som lagts i graven, men även om de självmord man anser att politiken har lett till.

Nu har försäkringskassan polisanmält ett par av händelserna kring protesten.

Det handlar bland annat om affischer som klistrades upp på försäkringskassans dörrar i Gävle och Hofors. En av dem har rubriken ”Försäkringskassans brott” och där räknas bland annat både fysisk och psykisk misshandel och vållande till annans död upp.

En blogg på internet med hatiska formuleringar mot försäkringskassan har också polisanmälts. Bakom bloggen står en person med anknytning till den lokala manifestationen. Om han även representerar Resurs är oklart.

– Det är bloggen vi har polisanmält. Vi har ingen uppfattning om personen bakom den representerar någon förening, säger Berit Sjödin, som är nationell säkerhetschef för försäkringskassan.

”Håll Sverige rent – skjut en försäkringskasseanställd”, är rubriken på en text i bloggen. Direkt därefter länkas till Sveriges radios hemsida och en artikel om ökande hot mot försäkringskassans anställda. Som en kommentar till det skriver bloggaren att försäkringskassan får skylla sig själv, eftersom det handlar om deras beslut. Han drar en parallell till Anna Lindhs mördare som sökte men inte fick psykvård och uppmanar försäkringskassans anställda att ta sig en funderare på om de vill fortsätta med en ”likvideringspolitik av sjuka” som sker i dag. Sedan skriver bloggare att det ”förr eller senare kommer en explosiv reaktion, ni kan inte räkna med att alla ni kränker med det grövsta lägger sig lydig ner och dör!”

Ingen i försäkringskassans lokala ledning vill kommentera polisanmälan, utan man hänvisar till den nationella säkerhetschefen Berit Sjödin. Hon bekräftar bara att man har gjort en anmälan och att den gäller ”uppvigling”.

Men Kenneth Anderson, förundersökningsledare vid Gävlepolisen som utreder anmälan, anser preliminärt att de brott det kan komma att handla om är olaga hot eller ofredande.

– Men ännu har vi inte hittat något hot riktat mot någon enskild person, utan mer allmänt mot försäkringskassan. Och då måste man komma ihåg att vi har yttrandefrihet och att man får skriva ganska mycket innan det blir brottsligt, säger han.

Annons