Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan stänger

Knappt tre månader efter att servicekontoret i Gävle öppnades kom chockbeskedet. Försäkringskassan drar sig ur över hundra lokala servicekontor för att spara pengar. I Sandviken och Gävle berörs 13 anställda.

Annons

– För personalen kommer det som en chock naturligtvis, eftersom vi nyss har öppnat, säger Roger Strandberg, områdeschef på Försäkringskassan med ansvar för kontorsnätet i Norrland.

Servicekontoren i Gävle och Sandviken är gemensamma för Skatteverket och Försäkringskassan, och har 4 000 respektive 2 500 besökare i månaden. Kunderna som besöker kontoren kommer i stället att hänvisas till kundservice via telefon och internet.

– Men vi måste naturligtvis lösa det för vi har invandrare som är analfabeter och som inte pratar svenska, säger Roger Strandberg.

Försäkringskassans besparingar ska göras till årsskiftet 2012/2013 vilket innebär att myndigheten redan nu måste börja göra sig av med lokaler.

Försäkringskassan har presenterat en åtgärdsplan för att klara regeringens sparkrav. Myndigheten väljer att prioritera handläggarna som hanterar till exempel sjuk- och föräldraförsäkringsärenden och utbetalningar.

– Vi vill inte hamna i samma situation som 2008 då människor fick vänta länge på beslut och utbetalningar, säger överdirektör Stig Orustfjord.

I stället gör Försäkringskassan en mycket kraftig bantning av den lokala servicen. Myndigheten drar sig nu ur 112 servicekontor dom drivs tillsammans med Skatteverket. De kontoren hade förra året 2,7 miljoner besök och beräknas i år få 3,5 miljoner.

På servicekontoren ges både allmän och ärendespecifik information. Orustfjord påpekar att kontoren är särskilt viktiga i områden med många nyanlända invandrare. Försäkringskassan ska i stället utöka telefonservicen på olika språk.

Tusen jobb bort

Försäkringskassan lägger också ned ett 20-tal av de egna lokalkontoren. Totalt kan Försäkringskassan komma att minska sin personalstyrka med tusen personer de kommande åren. Det är osäkert om minskningen helt kan ske genom naturlig avgång.

Försäkringskassan har ett allmänt effektiviseringskrav på sig på 150 miljoner kronor per år 2011 och 2012. Mellan 2012 och 2013 minskar dessutom budgetanslaget med 300 miljoner kronor.

Orsaken är att regeringen då drar in det extra anslag på 400 miljoner kronor som Försäkringskassan fått för att klara av sjukförsäkringsreformen och sammanslagningen till en myndighet.

Myndigheten hade hoppats på att regeringen skulle få fram till 2015 på sig att klara sparbetinget. Då skulle en stor del av besparingen ha klarats genom en planerad utökning av automatiserade tjänster.

Mer läsning

Annons