Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans råd: Daniel borde ha förberett sig för avslag

Daniel Strand borde ha förberett sig för ett avslag och i god tid, kanske flera månader i förväg, anmält sig till a-kassan och sökt socialbidrag.

Det menar Kenneth Ifwer, samordningsansvarig på Försäkringskassan i Gävle.

Annons

Han kommenterar och berättar om rutinerna utan att gå in på det enskilda fallet.

– Om vi är på väg att fatta ett negativt beslut så ska handlingar skickas hem till den som berörs två veckor före beslutsdatumet. Men det ska också föregås av samtal med handläggaren, säger Kenneth Ifwer.

– Då måste man förbereda sig genom att gå till Arbetsförmedlingen eller, om man har anställningen kvar, vara beredd att återgå i jobb.

I juli i fjol skärptes reglerna. Den som då hade tidsbegränsad sjukersättning kan i vissa fall få tiden förlängd i högst 18 månader – om man fortfarande anses vara så sjuk att man inte kan jobba.

En del kan också få stadigvarande sjukersättning. Men i det fallet krävs numera att funktionsnedsättningen är ”livslång”.

– Eftersom kraven är starkare är det inte alla som får en fortsättning lika enkelt som tidigare. Den här problematiken kommer att öka under första halvan 2010, säger Kenneth Ifwer som räknar med att flera hamnar i kläm.

Annons