Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenad renovering av Sofia Magdalena – men äldreboendet behövs längre fram

/
  • Sofia Magdalena måste få sig en rejäl ansiktslyftning innan lokalerna åter kan bli äldre boende. Nu visar det sig att renoveringen drar ut på tiden. Äldreboendet ska återinvigas 2019 och inte 2017 som förut var bestämt.

Renoveringen av äldreboendet Sofia Magdalena i centrala Gävle drar ut på tiden.
Nu ska äldreboendet inte tas i drift förrän 2019, tidigare var planen 2017.
Beslutet togs av en oenig omvårdnadsnämnd.

Annons

Alliansen drev ihop med Sverigedemokraterna igenom en senareläggning av rustningen . De röd-gröna partierna ville att man skulle hålla fast vid den föregående boendeplanen, det vill säga att rustningen av Sofia Magdalena ska vara klar hösten 2017.

– Det är en politisk fråga. Det är orealistiskt att tro, som det stod i den gamla planen, att rustningen ska vara till hösten 2017. Det gäller att ha realistiska planer. Men Sofia Magdalena ska vara kvar, det är ingen som tänkt något annat. Boendet behövs och vi måste komma ur Kristinelund så fort som möjligt, säger Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Biträdande förvaltningschef Lena Isokivelä inflikar att Kristinelund ska fasas ut och inte längre vara ett äldreboende i och med att Sofia Magdalena åter tas i drift.

– Lägenheterna är alldeles för små och hygienutrymmena håller inte måttet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Stor flyttkarusell för äldre och funktionshindrade i Gävle - personal får söka om sina jobb

I reservationen som S,V och MP lämnade in står det att partierna tycker att det är för tidigt att göra någon annan bedömning än att äldreboendet bör vara klart för drift 2017.

– De här processerna kan man inte bara ändra från dag till dag. Byggprocesser måste planeras över flera års sikt. Det finns risk att vi signalerar att vill vänta med det här ännu längre. Den förra driftstarten skull ha varit 2017, men på ett år har det inte hänt någonting med verksställigheten. Och lägger man det på 2019 är risken att det kommer att dra ut ännu mer.

– Efter 2020 kommer behovet att äldreboenden att öka ännu mer. Om kommunen är en aktör är det viktigt att vi är med och konkurrerar om platserna, säger Tord Fredriksen (V), gruppledare för de röd-gröna partierna i nämnden.

Sofia Magdalena håller på att tömmas. 60 boende ska bo på det nya äldreboendet på Gävle strand. Resterande 34 stycken flyttas till Bomhusgården i höst.

MER LÄSNING: Vårdpersonalen oroas över flytten: "Jag vill inte hamna inom hemtjänsten"

Rose, 77, flyttar till Gävle strand: "Det blir trevligt men jag vill ha personalen med mig"

Mer läsning

Annons