Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslagen som kan rädda fritidsgården

Fritidsgården Block 17 i centrala Gävle hotas av nedläggning.
Men det kan bli en ny fritidsgård i centrum om någon annan än kommunen står för hyran.
Nu lanseras tre förslag på hur gården ska drivas.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att fritidsgården Block 17 får behålla sitt kommunbidrag till 31 maj. Hur fortsättningen ska se ut har under vintern utretts av tjänstemän på Kultur och fritid.

Nu finns det fyra förslag (se rutan) som kultur- och fritidsnämnden ska ta ställning till på onsdag, 22 april. Nämndens ordförande, Lars-Göran Ståhl (S) ställer sig bakom alternativet som innebär att föreningen ”På rätt väg” som driver fritidsgården Block 17 blir utan bidrag.

I stället skulle fritidsgårdarna i Sätra, Bomhus, Andersberg och Brynäs tillsammans driva en ny gård i centrum. Fördelar skulle vara ett ökat samarbete mellan gårdarna, att det finns kompetent personal och att ungdomar som besöker flera gårdar skulle möta samma personal.

Ulrica Jidåker, som är föreståndare på fritidsgården Brynjan gillar förslaget.

– Det är en bra tanke och rolig idé. Om man finner pengar är jag gärna med och utvecklar. Jag ser inga direkta nackdelar med förslaget, men tycker väl att alla gårdar borde få vara med.

Men förutsättningen för en fritidsgård i centrum är att förvaltningen hittar någon som kan betala lokalen. De pengar som finns är de 700 000 kronor som hittills har gått till verksamheten på Block 17.

– Vi har i dagsläget inte pengar att dra på oss kostnaden för en lokal. Min tolkning är att det inte är möjligt att få extra pengar från kommunstyrelsen i och med att alla nämnder har besparingskrav inför nästa år, säger Lars-Göran Ståhl.

– Det värsta exemplet är att det inte blir en gård i centrala stan men min förhoppning är att det finns någon aktör som tycker det är viktigt.

Var fritidsgården ska ligga är inte bestämt. Alla tillfrågade tycker att den ska ligga centralt och enligt utredningen är det bäst om kommunen äger huset. Korskyrkan på Nordost lyfts fram som ett bra alternativ om Gavlegårdarna köper byggnaden.

Mer läsning

Annons