Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första valstugan på plats på Rådhustorget

/
  • DEN LOKALA VALKAMPANJEN DRAR IGÅNG. Marita Engström är vänsterpartiets första namn till kommunfullmäktige i Gävle. I går stod hon på Rådhustorget och pratade med väljare. ”Vi kommer att stå här en stund varje dag fram till valet.”

Under måndagen kom den första valstugan på plats på Rådhustorget i Gävle. Den röda stugan med vita knutar tillhör Vänsterpartiet som i går presenterade sitt kommunpolitiska program.

– Vi vill rättvisemärka Gävle genom att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster, säger Marita Engström (V).

Annons

Den lokala valrörelsen börjar nu synas i Gävle. Vänsterpartiets kommunalråd, Marita Engström och Björn Öberg, ordförande för Vänsterpartiet i Gävle, stod i går vid valstugan och delade ut information och diskuterade med väljare.

30-timmarsvecka

Vänsterpartiet vill införa 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön för alla anställda inom Gävle kommun. De vill starta förändringen med arbetstidsförkortning till sex timmar per dag för dem som jobbar inom äldreomsorgen.

Hur ska det finansieras?

– Dels skapar arbetstidsförkortningen fler jobb, dels blir det mindre utgifter för a-kassan. Gävle kan bli en föregångskommun och vara först med att införa 30-timmars vecka, svarar Björn Öberg.

Fler offentliga jobbs

Arbetslösheten ska bemötas med fler jobb inom den offentliga sektorn, som skola och vård. Men även genom satsningar på infrastruktur och nybyggnation. Björn Öberg betonar att Gävle är en kommun med bra pendlingsmöjligheter.

– Men vi vill ha fler tågstopp i Gävle, bland annat i Bergby och vid sjukhuset.

Barngrupperna inom förskolan är för stora i dag, anser Vänsterpartiet.

– I praktiken kan det vara svårt men vi anser att det inte ska vara mer än 15 barn per grupp och tre anställda, säger Marita Engström, vänsterpartiets första namn till kommunfullmäktiga.

Dessutom ska unga ha mer att säga till om.

– Barn och ungdomar ska ha större inflytande och möjlighet att vara mer delaktiga i alla beslut som fattas i kommunen, därför ska ett ungdomsråd upprättas.

Mer läsning

Annons