Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret om Österdomen: "Kommer råda honom att överklaga"

Den man som i förra veckan fick sitt straff sänkt från 18 till 15 års fängelse för att ha knivmördat sin vän på Öster i Gävle förra året kommer överklaga än en gång.
– Jag tycker att man måste det, säger försvarsadvokat Per Wiesel.

Annons

Det är snart ett år sedan en 32-årig man hittades knivmördad på Öster i Gävle och en 34-årig man dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för mordet. En dom som i förra veckan sänktes till 15 år i hovrätten.

– Vi ser det inte alls som någon vinst. Normala påföljden för mord är 15 år men min klient har inte gjort sig skyldig till något brott alls, säger 34-åringens advokat Per Wiesel.

Åklagare Ann-Charlotte Bålman är av en annan åsikt och menar att det fanns omständigheter som snarare berättigade ett högre straff men hon accepterar hovrättens beslut.

– Det är oerhört tillfredsställande att hovrätten fäller mannen för mord och tar upp telefonanalyserna som stöd för de vittnesuppgifter som säger att gärningsmannen är den som varit på platsen och att de två nyckelvittnena inte har gjort något på platsen, säger åklagare Ann-Charlotte Bålman.

Försvarsadvokat Per Wiesel riktar främst kritik mot att hans klient fälls trots att det inte finns någon teknisk bevisning. Han är heller inte nöjd över hur tingsrätten och hovrätten värderat vittnesmålen från de två nyckelvittnen som till en början var misstänkta för mordet innan de pekade ut 34-åringen som mördare.

Trots en fällande dom i två instanser vill inte Per Wiesel kalla sin klient för uppgiven.

– Det vill jag inte säga. Han är besviken på hur domstolarna bedömt bevisningen men sen är det klart ett mått av uppgivenhet att de kommit fram till samma sak men han är inte nedslagen.

Kommer ni överklaga?

– Jag skulle bli förvånad om han inte vill överklaga, jag tycker man måste det. Det finns skäl för högsta domstolen att pröva flera av de här frågorna och jag kommer råda honom till det, säger Per Wiesel.

Mer läsning

Annons