Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande bland de sämsta i landet

/

Sjukvården i Gävleborg har förbättrats. Men trots det hamnar landstinget fortfarande bland de sämsta i landet när kvaliteten jämförs. Förklaringen är att även alla andra landsting gått framåt.

– Vi springer på samma bana och pinnar på i ungefär samma fart, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare.

Annons

För femte året i rad har Sveriges Landsting och Kommuner i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram en stor jämförelse av sjukvården i olika delar av landet. Man har bland annat tittat på väntetider, vad patienterna tycker om vården och hur bra sjukvården är på att behandla olika sjukdomar.

Och det visar sig att vården överlag förbättrats sedan jämförelserna började. Bland annat har dödligheten i hjärtsjukdomar minskat, färre äldre får farligt många mediciner och antibiotikaanvändningen har minskat.

Även i Gävleborg har utvecklingen varit positiv.

Antalet sena aborter har minskat, förlossningsvården som sedan tidigare varit bra har blivit ännu bättre, färre dör i hjärtinfarkt, fler strokepatienter vårdas på specialiserade strokeavdelningar och diabetiker får bättre blodfettssänkande behandling.

På bara två punkter har det skett försämringar. Det handlar om att vissa njurpatienter får dialys för sällan och antibiotikabehandlingen av barn.

Trots det fortsätter landstinget Gävleborg att ligga i botten när landstingen rangordnas på totalt närmare 300 punkter.

Är man bland de sju bästa landstingen får man grönt betyg, rött om man är bland de sju sämsta och gult däremellan.

Och landstinget Gävleborg får betydligt fler röda betyg än gröna. 112 mot 60. Oftast hamnar man i mitten.

En förklaring är att även övriga landsting har förbättrat sina resultat.

Dessutom påpekar landstingsdirektören Svante Lönnbark att Gävleborg – tillsammans med Västernorrland, Värmland, Jämtland och Norrbotten – hör till som har tuffast grundförutsättningar med en befolkning som är äldre, har lägre utbildningsnivå och mer ohälsa.

– Vi har en större uppförsbacke än många andra, konstaterar han men medger samtidigt att han hade hoppats att de satsningar som landstinget gjort på att förbättra sjukvården skulle ha fått större genomslag.

– Jag har nog varit för optimistisk och trott att det skulle gå fortare. Men det är uthållighet och tålamod som gäller.

Landstinget har nu valt ut sex områden som man ska fokusera extra på att förbättra. Det gäller bland annat grå starr eftersom patienter i Gävleborg får operation senare än i andra landsting.

Mer läsning

Annons