Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande stora brister på akuten

/
  • Inspektionen för vård och omsorg kräver mer erfaren personal på akuten på Gävle sjukhus.

Bristerna på akuten på Gävle sjukhus är fortfarande stora.
Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.
Oerfarna läkare och sjuksköterskor får ta ett alltför stort ansvar och underbemanning gör att man inte hinner ha koll på patienterna.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har haft ögonen på akutmottagningen i Gävle sedan förra våren då 60 läkare på sjukhuset i ett brev slog larm om att vården inte var säker.

Då hade ett 30-tal sjuksköterskor på kort tid sagt upp sig och läkarna ansåg att situationen var så osäker att de inte längre ville ta ansvar för vården.

Det ledde bland annat till att chefen för akuten slutade. Larmet nådde också IVO som beslutade att göra en inspektion på plats på Gävle sjukhus.

Slutsatsen blev att det fanns klara brister, men eftersom ledningen börjat jobba med dem valde IVO då att avvakta.

Men när man i höstas följde upp med nya besök, både planerade och oanmälda, kunde man konstatera att riskerna för patienterna fortfarande fanns kvar.

Framförallt på kvällar och helger och för patienter som behöver träffa kirurgläkare.

IVO konstaterar att det ofta är oerfaren personal som jobbar på akuten. Unga sjuksköterskor och AT-läkare, som fortfarande är under utbildning, tvingas ta ett stort ansvar för svårt sjuka patienter.

Ett alltför stort ansvar menar IVO och efterlyser bättre stöd av mer erfaren personal. Bland annat betonar man att det måste vara legitimerade läkare som har det formella ansvaret för patienterna.

Man konstaterar också att antalet sjuksköterskor inte räcker till. Patienter som kommer till akuten kan få vänta länge innan någon hinner ens titta på dem. Patienterna övervakas inte heller på ett säkert sätt.

IVO kräver bättring och har nu beslutat om en lista med åtgärder som man vill ska göras. Sjukhuset får till 15 augusti på sig att visa vad man gjort.

Mer läsning

Annons