Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt motstånd mot försäljningen

/

På måndag ska beslutet tas om att 737 av Gavlegårdarnas lägenheter i Sätra och Bomhus ska säljas. Protesterna mot försäljningen lever in i det sista.

Annons

I går lämnade Hyresgästföreningen i Gävle in en namnlista där personer skrivit på för att stoppa försäljningen av hyreslägenheter i Sätra och Bomhus. 620 personer hade skrivit på. Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) fick luntan i sin hand i kommunhuset på onsdagseftermiddagen.

På måndag ska beslutet tas i kommunfullmäktige.

– Det här är något som har engagerat väldigt många människor i området och övriga kommuninvånare, säger Ulla-Maja Moilanen från Hyresgästföreningen.

Arbetarbladet har flera gånger berättat om protesterna mot beslutet, där främst Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen har varit drivande. De menar att de nuvarande hyresgästerna kan få det sämre. Vänsterpartiet har sagt att de kommer att rösta nej till förslaget på fullmäktige.

– Man vet vad man har men inte vad man får. Det finns jättebra, seriösa fastighetsägare men det finns även de som inte är lika seriösa och har planer på att ombilda till bostadsrätter och så där. På den privata marknaden är det pengarna som styr på ett annat vis än i allmännyttan, säger Ulla-Maja Moilanen.

Det rör sig om 737 hyreslägenheter som Gavlegårdarnas styrelse har sagt ja till att sälja. Bakgrunden till försäljningen är att kommunalt ägda Gavlegårdarna har fått ett ägardirektiv från fullmäktige att bygga minst 100 lägenheter per år fram till år 2020. Det är för att möta behovet av bostäder när fler människor flyttar till Gävle.

– Det här bygger på en kalkyl på vad varje kommun i Sverige måste bygga för att klara regeringens mål på 250 000 nya bostäder år 2020, säger Cathrine Holgersson, Gavlegårdarnas vd.

Det handlar också om låneskulder. Enligt Cathrine Holgersson måste Gavlegårdarna sälja lägenheter för att kunna bygga nytt.

– Om vi bygger 200 lägenheter per år utan att sälja något skulle vi som bolag vara skyldiga ungefär 4,2 miljarder i låneskuld år 2020. I dag ligger vi på 2,8 miljarder. Det blir en enorm skuld som belastar alla Gävlebor oavsett om de bor hos oss eller inte, säger hon.

Den förklaringen köper inte Ulla-Maja Moilanen.

– Med dagens ränteläge är det ju inte några enorma kostnader med att belåna. Det är ju en tillgång för Gävle kommun att ha ett bra bostadsbestånd. Så jag tror inte att det skulle vara så väldigt mycket risker med att belåna för att bygga ytterligare nytt.

Enligt Cathrine Holgersson har Gavlegårdarna försäkrat sig om att de intresserade köparna vill bevara hyresrätterna. Hon säger också att det inte skulle vara ekonomiskt gynnsamt för fastighetsägarna att omvandla till bostadsrätter.

– Vi har vid några tillfällen frågat hyresgäster i områden byggda på 60-70 talet om de skulle vilja omvandla sin hyresrätt till bostadsrätt, men något sådant intresse har historiskt inte funnits. Och ingen kan tvinga dem att omvandla om man inte är överens om det, säger Cathrine Holgersson.