Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånade över det snabba beslutet att lägga ned

/
  • Känt arbetsglädje. ”Vi har haft sådan arbetsglädje och varit en stark grupp. Det känns dystert och tråkigt att arbetsgruppen nu splittras”, säger Siw Käll, tidigare distriktssköterska på Bomhus hälsocentral.
  • Splittras. Ingegerd Burenius, distriktssköterska, Ylva Jansson, undersköterska och Britt-Inger Sallerström, undersköterska har jobbat ihop i 20 år på Bomhus hälsocentral. Ingegerd och Ylva ska börja på andra hälsocentraler inom landstinget medan Britt-Inger har valt att stanna kvar i Bomhus hos Carema. ”Jag har jobbat här i 23 år och vill vara kvar. Jag kommer att sakna mina gamla arbetskamrater. Vi har trivts ihop”, säger Britt-Inger.

Nästa år hade Bomhus hälsocentral firat 30 år inom landstinget. Personalen berättar att de har trivts under alla år och tycker att det är synd att landstinget inte kämpade för Bomhus hälsocentral.

Annons

– Vi har haft sådan arbetsglädje och varit en stark grupp. Det känns dystert och tråkigt att arbetsgruppen nu splittras, säger Siw Käll, distriktssköterska.

Ingegerd Burenius, Ylva Jansson , Britt-Inger Sallerström och Siw Käll tycker att det känns sorgligt att de inte längre ska jobba tillsammans.

– Beslutet kom så snabbt. Jag är fortfarande förvånad över att det är så lätt att lägga ned en vårdcentral, säger Ingegerd Burenius, som jobbat som distriktssköterska i 20 år på Bomhus hälsocentral.

– När vi kom tillbaka efter semestern hade landstingsledningen redan fattat beslutet, utan att prata med oss. Vi fick beskedet från vår chef, berättar undersköterskan Ylva Jansson som också arbetat 20 år i Bomhus.

Patienter sökte sig till andra

Bomhus hälsocentral som i många år haft stora problem med läkarbrist och många patienter valde att söka sig till andra hälsocentraler.

Landstinget gav upp när det privata vårdföretaget Carema i början av sommaren meddelade att de tänkte öppna en ny hälsocentral i Bomhus, vägg i vägg med landstingets lokaler.

I stället för att stanna kvar och konkurrera valde landstinget att stänga hälsocentralen och lämna över både patienter och lokaler till Carema.

– Landstinget skulle ha stannat kvar och kämpat för den del av befolkningen i Bomhus som inte vill ha en privatstyrd hälsocentral, säger Ingegerd Burenius.

Årets arbetsplats 1992

1992 utsågs Bomhus hälsocentral till årets arbetsplats inom landstinget.

– Vi var först med datajournaler, vi hade vårdlag och många läkare. Och vi var med i Gävle joggar jorden runt, flera gånger. Men när Brynäs hälsocentral öppnade i privat regi försvann två läkare dit och sedan dess har läkarna avlöst varandra, säger Ingegerd Burenius.

Mer läsning

Annons