Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fosterhems-placeringarna ska bli färre

Socialtjänsten vill minska antalet placeringar av barn och ungdomar i fosterhem. En person har nu anställts i fyra månader för att hitta en lösning på problemet.

Annons

Gävle ligger bland de högs-ta kommunerna i landet när det gäller antalet placeringar av barn och ungdomar per invånare. Det är främst de frivilliga placeringarna i till exempel familje- och hvb-hem som skjuter i höjden. Den stora mängden placeringar är en av de viktigaste orsakerna till socialnämndens underskott.

– Många av dem som placeras går det inte så bra för. Barn och föräldrar mår bra av att vara tillsammans och därför vill vi ha lite placeringar och mer förebyggande arbete, säger socialnämndens ordförande Maritha Johansson, v.

På måndag börjar därför Agneta Morelli en fyra månaders projektanställning på socialtjänsten. Hennes uppdrag är att hitta vad som behövs för att minska antalet placeringar.

Till sitt förfogande har hon en styrgrupp med chefer från de fyra förvaltningarna Socialtjänsten, Barn & Ungdom, Utbildning & Arbete och Kultur & Fritid. Målet är att de olika delarna av kommunen ska samarbeta för att på ett bättre sätt fånga upp ungdomarna med förebyggande åtgärder innan det har gått så långt att en placering blir nödvändig.

Mer läsning

Annons