Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Lärlingsplatser kan minska arbetslöshet

/
  • Ungdomsarbetslösheten i Gävleborg är större än i övriga Sverige. Ett problem som Folkpartiet nu vill förändra. Man har på förslag att införa lärlingsplatser med lärlingslön för ungdomar.

Ungdomsarbetslösheten i Gävleborg är större än i övriga Sverige. Detta är ett stort problem som Folkpartiet nu vill förändra. Man har på förslag att införa lärlingsplatser med lärlingslön för ungdomar i hela landet.

Annons

– Vi vill införa ett lärlingsplatssystem med särskilda lärlingslöner och vi tror att det på längre sikt kan vara en definitiv genomslagskraft för att få jobb, säger Hans Backman, riksdagsledamot för Folkpartiet.

Sverige har den högsta arbetslösheten bland ungdomar i hela Europa och så har det varit under en lång tid, trots kristider eller högkonjunktur. I Gävleborgs län ligger man på topp när det gäller antalet ungdomar som inte har något jobb. I Gävleborg ökade antalet inskrivna ungdomar mellan maj 2008 och maj 2009 med 83 stycken, 1 procent på ett år. Därför lägger Folkpartiet nu fram en lista på olika åtgärder för att fler ungdomar ska komma ut i arbetslivet och inte fastna i passivitet.

– Vi har tittat på en modell av ett lärlingsplatssystem som Danmark haft väldigt länge och där har ungdomsarbetslösheten minskat och är lägre än i Sverige, säger Hans Backman.

 

Arbetslösheten bland ungdomar beror till största delen på att utbildningssystemet är dåligt, menar Folkpartiet. Ungdomar som hoppar på yrkesutbildningar har efter sin utbildning inte tillräckligt med kvalifikationer för att börja jobba direkt.

– Det råder stora brister inom utbildningsväsendet. Många utbildningar består mestadel av teori och inte så mycket praktisk kunskap. Ungdomar som inte etablerar sig på arbetsmarknaden under tidiga år kommer få problem senare i livet. Så det är viktigt att de kommer in tidigt.

 

Folkpartiet vill förutom att införa lärlingsplatser med lärlingslöner, satsa på särskilda jobbcoacher till ungdomarna så att de peppas till att vilja arbeta eller utbilda sig.

De vill även sänka åldern från 25 till 20 år för att söka starta eget-bidrag.

Förslaget från Folkpartiet kommer att läggas fram på ett landsmöte i november 2009.

– Om vi får igenom förslaget hoppas vi att det kan börja gälla någon gång under 2010, säger Hans Backman.

Mer läsning

Annons