Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp: Värna demokratin SOK

/
  • Riksdagsledamoten Hasse Backman från Hofors är fp:s idrottspolitiska talesman och han anser att SOK måste stå upp för demokratin för att vara förtjänta av några skattepengar.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) måste värna demokratin och kritisera förhållandena i Kina. Annars ska de inte få några skattepengar. Det anser riksdagsledamoten Hasse Backman, fp, från Hofors.

Annons

– Om inte SOK lever upp till dessa krav ska de inte heller få några skattefinansierade medel. Vårt samhälle vilar på en grund med demokratiska värderingar och då är det viktigt att de står upp för detta.

Hasse Backman är fp:s idrottspolitiska talesman och han kritiserar SOK:s flathet mot regimen i Kina samt organisationens ordförande Gunilla Lundbergs uttalanden i olika medier.

– Det har varit ganska vaga formuleringar om att det inte med säkerhet går att avgöra det politiska systemet. Konstigt eftersom det är solklart att Kina är en diktatur som kränker de mänskliga rättigheterna.

Fp vill i stället att riksidrottsförbundet får de 40 miljoner kronorna som idag är öronmärkta för SOK. Det är sedan upp till RF att avgöra hur mycket pengar SOK ska ha. Hasse Backman och fp vill inte att Sverige ska bojkotta OS i Kina, men de välkomnar politiska protester från landets idrottsutövare.

– Det ska inte vara ett krav på idrottarna, men jag anser att SOK ska stötta de som väljer att uttala sig.

I fp:s idrottspolitiska program framförs även kravet på minst tre timmar idrott varje vecka för alla skolbarn från årskurs ett till sista året i gymnasiet. Fp vill på detta vis främja folkhälsan.

– Men det är inte meningen att kunskapsämnen som matematik och svenska ska stryka på foten utan idrotten kan i stället läggas in där det förut har varit till exempel Elevens val.

Mer läsning

Annons