Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecken kring svavelolyckan

Arbetsmiljöverket ska utreda gårdagens svavelolycka på Stora Enso, där en chaufför skadades allvarligt, men hade nu på förmiddagen inte ens ett namn på mannens åkeri. – Enligt uppgift är det på bilens utrustning det fanns skavanker, säger arbetsmiljöinspektören Gunnar Lind vid tiotiden.

Annons

Det var i går vid lunchtid som en lastbilschaufför fick en stråle frätande svavelsyra på bröstet vid fabriken i Norrsundet. Hans företag anlitas av Stora Enso för att leverera och pumpa över svavelsyra till en cistern på fabriken. I går gick något fel, en ventil sprack och farlig svavelsyra sprutade rakt på mannen.

Stora Enso anmälde olyckan till Arbetsmiljöverket. Men enligt lagen måste även chaufförens arbetsgivare anmäla om en anställd skadats i arbete. Någon sådan anmälan har inte kommit från chaufförens företag.

– Jag har faktiskt ännu inte lyckats få reda på vad det är för företag. Jag söker nu skyddsfolket på Stora för att bestämma en tidpunkt då jag kan komma till olycksplatsen, och framför allt för att få tag på bilrackaren, säger Gunnar Lind.

Gunnar Lind fick under tisdagen uppfattningen från Stora Enso att det inte var något fel på deras utrustning, utan att det snarare rörde sig om skavanker på bilen som kom med svavelsyran.

– Jag har väldigt knappa uppgifter. Först sa de på Stora att det här rörde sig om ett enmansföretag, men jag har inte fått något namn på företaget. Sedan var det någon som kom och hämtade bilen, så det finns uppenbarligen fler personer på företaget, säger Gunnar Lind.

Den skadade chauffören fördes i går till Akademiska sjukhuset i Uppsala. De kunde på onsdagens förmiddag inte säga något om mannens tillstånd.

Mer läsning

Annons