Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från 3 000 till 600 i vårdkö

/
  • FLER OPERATIONER. Antalet operationer har ökat med 14 procent på bara två år. Det har gjort att väntetiderna för patienterna minskat.

Länets operationsavdelningar har lyckats korta vårdköerna rejält.

För två år sedan hade nästan 3 000 patienter väntat för länge på operation, nu är siffran nere i knappt 600.

Bakom framgången ligger bättre planering och hårt arbete.

Annons

För att få bort de värsta köerna har man tagit hjälp av inhyrda läkare och vissa patienter har även fått åka utanför länet för att bli opererade. Men det mesta har man klarat på egen hand.

Genom att se över allt från arbetsscheman till tidsbokning till väntelistor har man ökat antalet operationer från ungefär 22 000 om året till 25 000.

– Det är ett stort arbete som nu bär frukt, säger Gittan Molinder, som är vårdenhetschef på centraloperation i Gävle.

”Imponerade”

Och i går fick personalen fira med tårta. Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) var på plats för att tacka personalen för det arbete de gjort.

– Vi är väldigt imponerade och tacksamma för det jobb som ni har gjort, konstaterade hon.

Men jobbet är inte slut än. Visserligen har köerna kortats rejält men det är fortfarande patienter som får vänta längre än de maximalt 90 dagar som man enligt vårdgarantin ska behöva vänta.

Målet är att alla ska få vård i tid redan till våren.

– Det är ett högt uppsatt mål, men det är realistiskt, säger verksamhetsutvecklaren Åsalinnea Davidsson som berättar att många av idéerna för att effektivisera operationsverksamheten kommer från det privata näringslivet.

– Vi har tagit rygg på industrin. Har man inte koll på produktionen blir det inga Volvobilar byggda och det är samma sak inom vården.

Mer läsning

Annons