Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från idag är det barnens tur

På måndag börjar vaccinationen av alla skolbarn i Gävleborg.
– Alla sköterskor är väl förberedda, intygar Alf Kågström, skolöverläkare i Sandvikens kommun.

Annons

I Sandviken börjar vaccinationen på tisdagen. Vallhovskolan och Västanbyns skola är först ut. I Sandvikens kommun har man organiserat vaccinationsteam på tre sköterskor som vaccinerar en skola på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Man börjar med sexåringarna och går sedan i stigande ålder upp till gymnasiet.

– Barnen vaccineras i skolan även om de bor i en annan kommun, säger Alf Kågström, skolöverläkare i Sandvikens kommun.

Bara de barn där föräldrarna har gett sitt godkännande vaccineras. Alla barn i har fått med sig en vaccinationsjournal hem som ska fyllas i och tas med tillbaka till skolan. Har den försvunnit kan man skriva ut en ny via internet.

Föräldrar som vill kan också följa med till skolan.

Var på skolorna barnen kommer att vaccineras är olika, det kan ske i klassrum eller i andra lokaler i anslutning till skolan.

– De barn som har en ökad risk att reagera på vaccinationen, som extremt allergiska barn, kommer att vaccineras på sjukhuset, säger Alf Kågström.

I Gävle börjar vaccineringen på måndagen. Där har man vaccinationslag på minst två sköterskor som vaccinerar områdesvis.

Svante Karlberg är skolskötare, och hans lag börjar i Sofiedahlsskolan, där man finns på plats måndag, tisdag och onsdag.

– Vi har önskat att få ha en läkare på plats, men vi kommer i stället att nå en skolläkare via telefonen. Det är ett sådant massivt tryck att riskerna naturligtvis ökar, men vi har akut beredskap med adrenalin som man alltid har vid vaccinationer, säger Svante Karlberg.

Vaccineringen av alla skolbarn ska vara klar om två veckor.

Enligt Signar Mäkitalo, landstingets smittskyddsläkare, räcker vaccinet troligen till alla.

– Vaccinet ska räcka till över 90 procent av alla barn.

Hittills har minst 20 000 vaccinerat sig i Gävleborg. Av de räknar man med att hälften fått ömhet i armen efter vaccinationen. Det har inte inrapporterats om några allvarligare biverkningar i länet.

– Det är bra att föräldrarna vet om att många får ömhet och feber en–två dagar, men att det är en vanlig biverkning som går över.

Om man tror att man har haft svininfluensan, behöver man ändå vaccinera sig?

– Om man har tagit provet och vet att man har haft svininfluensan behöver man inte vaccinera sig, men om man bara tror att man haft svininfluensan ska man vaccinera sig. Det är bara hälften av alla som tror att de har haft svininfluensan som har haft det, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons