Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik övervakas av avancerad GIS-teknik

/
  • Får hjälp av GIS. Fredrik Åkerlund är ett av de 260 tidningsbudbud i Gästrikland som varje natt använder GIS-tekniken. Informationen om var de befinner sig uppdateras varannan minut. Denna information raderas klockan 23.00 varje dag och Svensk Morgondistribution måste rapportera vilka som tagit del av den.

Under onsdagen hölls en GIS-dag på Filmstaden i Gävle.

Flera företag som arbetar med GIS visade upp sig. Ett av dem är Svensk Morgondistribution.

– Det är tryggt och bra, dessutom roligt med ny teknik, säger tidningsutdelaren Fredrik Åkerlund.

Annons

De som utbildar sig inom GIS-området ser ut att gå en ljus framtid till mötes. På lantmäteriet tror man sig behöva anställa 200 nya teknikutbildade med GIS-kompetens varje år de kommande tio åren.

Svensk Morgondistribution är ett företag som nyligen börjat använda tekniken.

– Vi hade funderat på det länge, det innebär större säkerhet för de anställda. Det var även ett krav från Arbetsmiljöverket, säger budchefen Jonas Klack.

Smartphone och gps

Systemet har utvecklats av Esri S-Group och introducerades inom Svensk Morgondistribution för ett år sedan. Varje bud har utrustats med en telefon av smartphone-typ, samt en gps-mottagare.

Fredrik Åkerlund är mopedbud på ett distrikt vid lantmäteriet. När väckarklockan ringer klockan 00.30 slår han på sin smartphone, som då kopplar upp sig till ett kartsystem.

Om tidningarna är försenade väljer nattchefen att via systemet skicka ett sms till de bud som berörs. Utan förseningar brukar Fredrik Åkerlund börja dela ut klockan 02.00.

– När jag är på plats loggar jag in med distriktsnumret, då ser nattchefen att jag är igång. Tidigare var de tvungna att åka runt och se till att alla hade tagit sina tidningshögar, säger Fredrik Åkerlund.

Larmet går

Det händer att tidningsbud blir överfallna och GIS-tekniken ger också trygghet. Ett automatiskt larm utgår från det bud som inte rör sig mer än 30 meter på 7 minuter.

– Jag har inte själv blivit utsatt, värst är det väl inne i stan på helgerna, säger Fredrik Åkerlund.

Hur känns det att vara övervakad?

– Ja, storebror ser vad jag gör, haha. Nej, det är inga problem. Det är bara roligt med ny teknik.

Mer läsning

Annons