Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Sträng kritiseras

Gävleklättraren Fredrik Sträng kan ha bromsat räddningsarbetet på K2 med sina tidiga dödförklaringar. Det menar några kritiker som driver webbsidan K2climb.

Annons

Gävlebon Fredrik Sträng avblåste efter helgen sina planer på att bestiga K2. Anledningen var ett ras vid isväggen Bottleneck Couloir under fredagen, då åtta klättrare blev avskurna från de andra och flera andra olyckor ägde rum. Enligt uppgifter till TT sa Fredrik Sträng redan på söndagen att elva personer avlidit. Det hela ska sedan ha rapporterats vidare som en bekräftad uppgift till flera världsmedier. Klättraren Thomas Sjögren, som tillsammans med sin fru Tina driver hemsidan Explorers web, kritiserar nu att Fredrik Sträng gick ut med uppgifterna så snart efter händelserna.

– Jag har haft kontakt med en holländsk expedition som har hållit reda på vilka som varit bekräftat döda och inte. Vid det tillfället som Fredrik gick ut med sina uppgifter var det bara en som var bekräftad som död.

Skapade tveksamhet

Thomas Sjögren förklarar att de uppgifter som sprids till medierna har stor betydelse för klättrare som ger sig in i räddningsarbete.

– De flesta får sin information genom hemsidor på mobiltelefonen. Om man genom en kanal får information om att några fortfarande kan leva och sedan en motstridig uppgift om att alla är döda, så tvekar man att riskera sitt eget liv. Uppgiften skapade tveksamhet i räddningsarbetet.

Fredrik Strängs presskontakt Joachim Stedingk förnekar att Fredrik Sträng skulle ha kommit med felaktiga påståenden.

– När han gick ut med uppgiften att elva personer hade dött var det många grupper av klättrare som hade samlats i baslägret, inte bara ur Fredriks expedition. Det var en gemensam uppfattning inom gruppen att alla de elva var döda, säger Joachim Stedingk, som ifrågasätter huruvida Thomas Sjögren kan sitta inne med de korrekta uppgifterna.

”Djupt olycklig”

Stedingk tycker också att Sjögren överdriver i annan kritik som han haft mot Fredrik Sträng – att han ska ha förtalat de som dog på berget genom att påstå att de var oerfarna.

– Han påstod aldrig att alla de omkomna var oerfarna. Han kände till exempel norrmannen Rolf Bae som är en erfaren klättrare och som dog och han är djupt olycklig över det, säger Joachim Stedingk.

Mer läsning

Annons