Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Sträng väntas hem från K2 om två veckor

Annons

Fredrik Sträng kommer att ge sig av från baslägret på K2 inom några dagar. Men det kommer att dröja nästan två veckor innan äventyraren kommer hem till Gävle igen.

Dröjer ytterligare

Enligt Fredrik Strängs presskontakt Joachim von Stedingk kommer det att dröja ytterligare ett par dagar innan Fredrik Sträng, tillsammans med resten av de överlevande vid baslägret kan börja ta sig hem.

Först om ett par dagar avblåser klättrarna räddningsaktionerna.

– Fredrik har varit inblandad i att försöka konstruera en platta där helikoptern kan landa och ta med sig skadade från Base Camp, säger Joachim von Stedingk.

Förberedelser inför hemresan

Baslägret ligger på 5 300 meters höjd och dit har överlevarna tagit sig efter raset i lördags.

Fredrik Sträng har därefter gjort flera olika räddningsingripanden för att få ner klättrare som fastnat ovanför baslägret.Hemresan är komplicerad, förklarar Joachim von Stedingk.

– Många har bott där i två månader och har all sin utrustning där, så det är väldigt mycket att göra inför hemresan. Att röra sig på den höjden är som att tejpa för näsan och andas genom ett sugrör, säger Joachim von Stedingk.

Vid hemresan väntar ungefär fyra dagars klättring innan klättrarna kan komma fram till bebodda trakter och ytterligare några dagars resa till flygplatsen i Islamabad.

Annons