Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrika är märkt av skåpbilsmannens övergrepp

/
  • 15-åriga Fredrika är lättad över att skåpbilsmannen fälldes för de två övergreppen mot henne. Samtidigt lever hon fortfarande med de hemska minnena och oroar sig för att möta honom igen om domen överklagas till hovrätten.
  • lättad med trasig. 15-åriga Fredrika är lättad över att skåpbilsmannen fälldes för de två övergreppen mot henne. Samtidigt lever hon fortfarande med de hemska minnena och oroar sig för att möta honom igen om domen överklagas till hovrätten.
  • 15-åriga Fredrika är lättad över att skåpbilsmannen fälldes för de två övergreppen mot henne. Samtidigt lever hon fortfarande med de hemska minnena och oroar sig för att möta honom igen om domen överklagas till hovrätten.

– Jag kommer nog att må bättre, men jag blir nog aldrig så glad och livlig som innan det hände. 15-åriga Fredrika berättar att hon känner sig tung och trasig efter den våldtäkt och det våldtäktsförsök som den 27-årige så kallade skåpbilsmannen utsatte henne för.

Annons

Gävle tingsrätts dom mot skåpbilsmannen offentliggjordes i måndags. Han dömdes till fyra års fängelse och närmare en halv miljon kronor i skadestånd för bland annat fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Han friades från en våldtäkt, ett våldtäktsförsök och två misshandelsfall.

Ett av hans offer är 15-åriga Fredrika från Sandviken. Hon blev våldtagen i mannens skåpbil på en enslig skogsväg mellan Sandviken och Storvik i januari i år och utsatt för ett våldtäktsförsök på en av Järbo Folkets hus toaletter två månader senare. Gävle tingsrätt dömde 27-åringen för båda brotten.

– Det känns bra att han åkte dit för båda sakerna, men samtidigt tycker jag synd om tjejerna som anmält de brott han blev friad för. Det var en av de saker jag var mest orolig för innan jag vågade berätta något, att min anmälan skulle läggas ned, säger Fredrika när hon träffar Arbetarbladet dagen efter att domen fallit.

När hon fick den femtio sidor tjocka domen i sin hand kände hon det som att allt plötsligt blev verkligt. Allt vad kvinnorna, vittnen och 27-åringen själv berättat under rättegången finns återgivet ord för ord.

– Samtidigt påminde det mig om magkänslan när jag mötte honom under rättegången. Det var väldigt jobbigt, säger Fredrika som tror att hon behöver mycket stöd för att orka med samma sak igen om domen överklagas till hovrätten.

Hon berättar att livet inte alls varit sig likt sedan hon utsattes för övergreppen. Från att ha varit glad och livfull har hennes sinnestämning ändrats ordetnligt. Fredrika beskriver det som att någon lagt en tung börda på hennes axlar och slitit i henne åt flera håll samtidigt.

– Jag är rädd för småsaker och kan inte sova på nätterna. Jag brukar se på film, men hittar alltid saker i filmerna som påminner mig, till exempel om någon blir överfallen.

Även synen på killar har förändrats. Hon blir mest äcklad av dem och tror att det tar lång tid innan det går över. För att slippa tänka på de hemska sakerna har hon försökt att vara ute och hitta på så mycket som möjligt. Men de senaste veckorna är det som att luften och energin gått ur kroppen. Fredrika har inte orkat med något annat än att ligga hemma.

– Jag hoppas att det här ska ta slut snart. I våras hade jag svårt att koncentrera mig på skolan och jag är rädd att det blir samma sak i höst, säger Fredrika som börjar gymnasiet i dag.

Fotnot: Fredrika heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons