Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoleelever får busskort

Från och med nu kan även friskoleelever få busskort för att åka till skolan. Men bara de som skulle ha fått busskort om de gått på den närmaste kommunala skolan. De nya skolskjutsreglerna antogs av skolpolitikerna på onsdagen.

Annons

Det är svårt att bedöma hur många elever som berörs av de nya reglerna. Fram tills nu har man bara kunnat få skolskjuts om man går på den närmaste kommunala skolan, som kommunen anvisat. Den som valt en annan skola, kommunal eller fristående, har inte kunnat få skolskjuts.

Men i den nya skollagen står det att kommunen ska ordna skolskjuts även åt elever som valt en annan skola om det kan ske "utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter"

Vad det innebär i praktiken kommer att prövas i domstolar, eftersom skolskjutsbeslut nu till viss del kan överklagas. Gävle kommun har valt att tillämpa bestämmelserna på så vis att den som skulle ha fått ett busskort för skolresor om han eller hon gått på närmaste kommunala skola, får behålla det busskortet även vid val av annan skola.

De elever som inte bor vid någon ordinarie busslinje, utan som åker speciell skolbuss eller taxi för att komma till närmaste skola, får behålla sin plats i bussen även om han eller hon väljer en annan skola. Men ingen skolbuss börjar köra till friskolor. Exempelvis kan en elev som bor i Hedesunda, och har valt Engelska skolan, utan kostnad åka med skolbussen till Solängen.

Mer läsning

Annons