Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor klarar sig bättre i jämförelse

I en jämförelse mellan alla Sveriges kommuner hamnar Gävle på plats 197 av 290 kommuner när det gäller elevernas betyg och kunskaper. Ockelbo hamnar lite bättre medan Hofors är nummer 18 från slutet.
Friskolornas elever har generellt högre betyg än snittet på de kommunala skolorna, men friskolorna har färre lärare med pedagogisk examen.

Annons

Eleverna i Gävle och Tierp sticker ut genom mycket goda resultat i ämnesproven i engelska i nian. Sandvikeneleverna har bättre genomsnittliga betyg, medan Älvkarleby jämförelsevis har en hög andel elever som fått godkända betyg i alla ämnen.

Olika faktorer som provresultat, slutbetyg, andel som blivit behöriga till gymnasiet och liknande har vägts samman av Sveriges kommuner och landsting och blivit till en rankningslista. Resultat i förhållande till sådant som föräldrars utbildningsnivå har vägts in till viss del. Kommunerna i Gästrikland och Norduppland hamnar inte på några lysande placeringar, med Hofors och Tierp bland de 30 kommuner som ligger längst ned på listan.

Vårterminen 2008 fick 76,6 procent av eleverna i hela landet godkända betyg i alla ämnen. Det är en toppnotering sedan 1998 då betygssystemet infördes. Älvkarleby och Ockelbo ligger strax över rikssnittet, Gävle/Sandviken lite under och Tierp/Hofors ytterligare lite lägre.

Ingen kommun i Arbetarbladets spridningsområde utmärker sig positivt när det gäller hur stor del av niondeklassarna som blir behöriga till gymnasiet, det vill säga har godkänt i åtminstone svenska, matte och engelska.

I Gävle, Sandviken och Älvkarleby, där det finns friskolor upp till nionde klass, jämförs betygs- och provresultaten mellan de kommunala och fristående skolorna. Generellt har de elever som valt friskolor högre medelbetyg och en större andel blir gymnasiebehöriga. Detta trots att friskolorna har lägre andel lärare med pedagogisk examen och fler elever per lärare än de kommunala skolorna.

Jämförelserna är gjorda läsåret 2007/2008.

Annons