Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisör får 200 000 kronor i skadestånd

En kvinnlig frisör får cirka 200 000 kronor i skadestånd för att arbetsgivaren, en företagare i Gävle, ska ha sagt upp henne på ett lagvidrigt sätt.
– Såna här tvister är relativt vanliga, säger Lena Israelsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd, som företrätt kvinnan i Gävle tingsrätt.

Annons

När företagaren, Klaodia Gabraiel, inte dök upp vid tvisteförhandlingen avkunnade tingsrätten en så kallad tredskodom.

Det innebär att kvinnans yrkanden gick igenom. Företagaren har fyra veckor på sig att klaga. Om hon gör det kan förhandlingarna tas upp på nytt.

Arbetarbladet har tidigare berättat om tvisten som handlar om huruvida kvinnan var anställd när frisörsalongen fick ny ägare i början av 2007.

– Ingen kommentar, säger Klaodia Gabraiel till Arbetarbladet.

Fackförbundet Handels driver också en tvist mot ett annat frisörföretag i Gävle, som i olika omgångar drivits av olika personer i Klaodia Gabraiels familjekrets.

Inga kollektivavtal

Inget av företagen har kollektivavtal med Handels och det är därför som tvisten, som handlar om uteblivna löner och semesterersättning, avgörs i tingsrätten och inte i Arbetsdomstolen.

Den senare tvisten gäller lönerna för tre frisörer.

– Deras löner sänktes med 2 000 till 4 000 kronor när de fick fast månadslön utan ob-tillägg och provision, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman i Handels avdelning 26 i Gävle.

Enligt Poul-Erik Jensen saknar 10–20 procent av frisörerna i Gävle kollektivavtal. Det har blivit allt vanligare, menar han.

– Om kollektivavtal saknas kan arbetsgivaren sätta vilken lön han vill, säger han.

Mer läsning

Annons