Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för ormar

Fritt fram för giftormar, men strängare regler för tomgångskörning med bilar. Det är de två största nyheterna i Gävle kommuns nya lokala hälsoskyddsregler.

Annons

Gävle kommun har tagit fram ett förslag till nya lokala hälso-skyddsföreskrifter. Reglerna är tänkta att ge en ökad trygghet i Gävle, skydda människors hälsa och göra kommunens miljöambitioner tydliga. I kommunens förslag finns regler om eldning utomhus, hantering av kemiska produkter, spridning av bekämpningsmedel och gödsel och vilka tillstånd som krävs för enskilda avloppsanläggningar.

En av de större förändringarna jämfört med de nuvarande reglerna, från 1995, är att den maximala tiden för tomgångskörning av fordon sänks från tre minuter till en minut.

Sänks från tre till en minut

– Vår kommun har varit relativt ensam om att ha tre minuter, men det här är en signal om att det inte är okej att ha bilen på tomgång, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör på kommunen.

Den andra stora nyheten är att plikten att söka tillstånd om man vill ha en orm som husdjur helt försvinner. För ogiftiga ormar försvinner även anmälningsplikten, men den som vill ha en giftorm måste anmäla sitt innehav till kommunen.

– Det viktigaste är att vi får ut information till de som har giftormar, så att de kan sköta dem rätt och så att inte ormarna smiter. Det är även viktigt att till exempel fastighetsskötare och räddningstjänst vet om det, säger Stefan Väänänen.

Uppmärksammat fall

Anledningen till regeländringen är flera rättsfall, bland annat ett uppmärksammat fall från Valbo för några år sedan då miljödomstolen körde över kommunen och gav en man tillstånd att ha 47 ormar i sin lägenhet.

Fallet är en av anledningarna till att det tagit så lång tid för kommunen att uppdatera sina regler. Miljöbalken, som de är tänkta som ett komplement till, instiftades för mer än tio år sedan.Politikerna i byggnads- och miljönämnden har redan sagt ja till det första utkastet av hälso skyddsföreskrifterna och nu är tanken att även medborgarna ska få säga sitt. Under de fyra kommande veckorna ligger reglerna ute på kommunens hemsida och vem som helst har möjligheter att lämna in synpunkter på dem.

– Vi vill veta vad folk tycker och känner, vad som är bra och dåligt och om något är för tufft skrivet, säger Stefan Väänänen.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons