Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga vill starta nätverk av akuta övernattningsrum för hemlösa

En rad föreningar och kyrkor i Gävle vill starta ett nätverk av akuta övernattningsrum för hemlösa. På fredagen fick kommunen ett medborgarförslag om en tak-över-huvudet-garanti.

Annons

Initiativet och förslaget kommer från två företrädare för EKC, Ekonomiskt kunskapscenter i Gävle, men stöds av en rad föreningar, organisationer och kyrkor i Gävle. De är beredda att ställa i ordning varsitt rum som skulle kunna fungera som akutrum för hemlösa personer som annars hade sovit ute, i trappuppgångar eller liknande. Gävle kommun skulle stå för samordningen.

”Rummet är endast avsett som en akut sovplats (...) Följande dag inleds arbetet med att ge personen stöd att själv ta nästa steg för att gå vidare mot eget boende” skriver förslagsställarna.

– Tanken är att då har man fått kontakt med de här människorna och kan börja jobba med att hjälpa dem vidare, säger Per-Erik Lindberg, som jobbar på Svenska kyrkans diakoniråd i Gävle och är samordnare för EKC, ett nätverk för att motverka social utestängning och fattigdom.

Förslagsställarna vill att kommunen inför ett tak-över-huvudet-garanti och att en handlingsplan för arbetet mot hemlöshet i Gävle utformas.

Annons