Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på bygget - trots finanskrisen

/
  • full fart. I det nya villa- och radhusområdet Lindbacka pågår bygget för fullt. Men på senare tid har det varit svårt att få tomterna sålda i området och nu väntar kommunen med att lägga ut nästa etapp i tomt- och småhuskön.
  • klart nästa höst. HSB:s 65 bostadsrätter i området Grand beräknas bli klara för inflyttning nästa höst. Hittills har bygget inte påverkats något av finanskrisen.

Den rådande finanskrisen påverkar inte byggmarknaden i Gävle så mycket. De flesta större projekten fortsätter som tidigare.
Trycket på tomter och småhus har däremot minskat.

Annons

Byggmarknaden i Gävle har varit expansiv den senaste tiden, och verkar fortsätta att vara det. I alla fall om man ska tro Gavlegårdarna, HSB och Skanska. De stora projekt som bolagen driver påverkas inte av den rådande finanskrisen.

– Det osäkra läget gör att vi tänker till ett varv extra, men vi har inte stannat upp något projekt, säger HSB Gävleborgs vd Sten Halseth.

Kvarteret Grand är deras största pågående bygge med 65 bostadsrättslägenheter. Det har inte marknadsförts något, men trots det säljer HSB ungefär en lägenhet i veckan. Planerad inflytt är i september nästa år.

På etapp två av Gävle Strand är HSB ett av de företag som har skrivit ett så kallat marköverlåtelseavtal. Det har även Skanska och det lokala företaget Lupinen gjort. Din Bostad, Diös och Gavlegårdarna har också muntligen anmält intresse, men inte skrivit något kontrakt än.

– Det är som det är ute i världen, men vi tror att det blåser över. Tillsammans med Lupinen, Skanska och HSB har vi bestämt att gå vidare som planerat, säger kommunens projektledare Göran Valtonen.

Det innebär att bostadsrätterna ska ut till försäljning. HSB och Skanska räknar med att komma igång efter nyår men Lupinen har redan börjat sälja sina planerade 6 radhus och 14 bostäder. Ingen på företaget vill dock kommentera om det finns något intresse på marknaden.

Gavlegårdarna har skjutit upp sitt planerade höghus ”Fullriggaren” som ska ligga intill Alderholmsbron, men det beslutet togs långt innan finanskrisen.

– Vi vill nog tro att byggmarknaden fortsätter att vara expansiv, men den kanske blir lite lugnare än vad den har varit, säger bolagets vd Jan Hugg.

Enligt Anders Blomgren, exploateringsingenjör på Gävle kommun, har efterfrågan på tomter minskat något den senaste tiden. I de nya bostadsområdena Lindbacka och Västerbacken har tomterna varit svårsålda.

– Det verkar var många som ligger lugnt i kön och inte törs skriva kontrakt just nu. En gissning kan vara att det beror på de senaste veckornas turbulens, men vi märkte av nedgången redan tidigare, säger han.

I Västerbacken med sammanlagt 52 tomter har ingen byggnation påbörjats än, men nio kontrakt är skrivna hittills. Husbyggena börjar troligtvis efter nyår.

Lindbackaområdet norr om Gamla Bönavägen bokades flitigt i början, men sedan stannade efterfrågan av. Bygget pågår för fullt för tillfället och 28 av 49 tomter är sålda eller bokade.

– Vi har bestämt oss för att avvakta med fortsättningen av området som ligger söder om Gamla Bönavägen. Vi är beredda på att köra vidare, men väntar på att det blir ökad efterfrågan igen, säger Anders Blomgren.

 

Byggföretaget Trivselhus, som säljer de 49 småhustomterna i Lindbackaområdet vid golfbanan, vill förtydliga en sak.
– Det är ett stort intresse för tomter. Vi får fem-tio förfrågningar i veckan. Men det är inte många som skriver under avtal just nu utan vill avvakta en månad och se, säger Hans Andersson, säljare på Trivselhus.

 

Annons