Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulla ungdomar förstör i Hemlingby

/

De slår med järnrör och förstör. De eldar upp vindskydd och spelar hög musik långt in på morgonen.

Annons

Situationen med festande ungdomar vid Hemlingbybacken har eskalerat och boenden i närheten har tröttnat.

- Det är inget friluftsområde längre, det har blivit ett riktigt tillhåll, säger en som bor i området.

Bilden delas av ett flertal personer i Hemlingby. Friluftsområdet fylls inför varje helg av mängder ungdomar i yngre tonåren. Även de med bilar ansluter sig ofta till sällskapet och då genom att köra nedför skidbacken med högtalare på högsta volym.

- De spelar så högt att våra fönster skallrar. Långt in på nätterna spinner de med bilarna och de har kört sönder barnens fotbollsplan.

För Arbetarbladet berättar boenden i närheten om att förstörelsen nedanför skidbacken är stor. Nästintill varje helg sätts någonting i brand.

- Det kan vara bänkar eller vindskydd, de bränner och slår allt som de kommer över.

De som bor i området misstänker även att langning förekommer på friluftsområdet, då stora mängder alkohol är i omlopp och bilar kommer och står med bakluckor öppna.

Bland grannarna finns det en stor oro för vad som kan komma att hända om festandet och vandaliseringen fortsätter. Flera gånger under våren har de larmat polis och brandkår, men i första hand tycker de att det är föräldrarna som måste sätta stopp för det som pågår.

- Det är föräldrarnas uppgift och ansvar att ha koll på var deras ungdomar är om kvällarna, inte polisen. Det är viktigt att föräldrarna får upp ögonen så att de vet vad som pågår här.

Ansvaret för att städa upp och reparera skadorna ligger hos avdelningen för Friluftsliv på Gävle kommun. Skadegörelsen överlag i kommunen kostar omkring 100 000 kronor varje år.

- Det här är relativt stora pengar som vi gärna hade valt att använda mer kreativt istället, säger Johan Öholm, chef för Friluftsliv vid Gävle kommun.

Tyvärr är det här inget nytt problem. I flera års tid har festande ungdomar förstört i Hemlingbyspåret och värst är det under vårkanten och försommaren, säger Johan Öholm.

- Det är ett svårt problem att komma till rätta med. Det vi kan göra är att öka vaktbolagens ronderingar i området, säger han.

Förutom det planerar även Gävle kommun att sätta upp en vägbom intill parkeringen för att minska bilåkandet nedanför skidbacken.

Mer läsning

Annons