Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige antog program för kulturen

Kommunfullmäktige antog i går ett kulturpolitiskt program för Gävle kommun. Men flera politiker tyckte att programmet är luddigt formulerat och några tyckte att det var utformat bara för att passa in i kommunens ansökan till att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Annons

Det är kultur- och fritidsnämnden som har tagit fram det nya kulturpolitiska programmet som utgår från det bekanta begreppet ”Kulturell allemansrätt” som kommunfullmäktige i går fattade beslut om. Programmet innehåller bland annat en vilja att Gävle ska vara en av landets främsta kulturstäder och att kulturen ska en allmän rättighet och naturlig del i vardagen för alla medborgare.

Men Sverigedemokraternas gruppledare Roger Hedlund tyckte att det kulturpolitiska programmet bara var anpassat för att passa in i Gävles ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

– Det här är ett bluffprogram för att stärka vår kandidatur. Jag vill se ett program som är antaget för att hålla i längden och inriktat på hur vi vill driva vår kultur, sade han.

Hur det ska göras vill dock Sverigedemokraterna inte avslöja förrän partiet lägger fram sitt budgetförslag i november.

Sd fick dock inte medhåll av de andra partierna där många talade om det positiva i att programmet är heltäckande och ska genomsyra alla kommunens verksamheter.

– Jag tycker framför allt att det här programmet är något som behövs om vi inte skulle bli kulturhuvudstad, sade Björn Öberg, v.

Några tyckte dock att det kulturpolitiska programmet är luddigt formulerat.

– Behövs det ett för kandidaturen så kan vi väl anta det, men jag hoppas att vi inte skriver likadana i framtiden utan blir mer konkreta, sade Kenth Lövgren, fp.

Mer läsning

Annons