Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullriggaren ett solljus i mörkret

/
  • FÖREGÅNGARE. Marika Wallhagen, som jobbar för Arkitektgruppen och högskolan, var en av många som besökte Fullriggaren på onsdagen för att kolla in hur solenergin fungerar i höghuset.
  • STUDIEBESÖK. Nicklas Norin är fastighetsägare från Hudiksvall. Han besökte Fullriggaren för att få veta mer om hur han ska montera solceller på sina fastigheter.
  • OPTIMIST. Göran Ågren från Gävle kommuns näringslivsavdelning jobbar med ett projekt som ska få fart på solenergisatsningar i Gävleborg. ”Vi hoppas att det ska leda till nya arbetstillfällen”, säger han.

På årets kanske mörkaste dag stod solenergi i fokus i Gävle.

Föregångaren Fullriggaren fylldes med nyfikna besökare.

– Vi försöker jobba mer och mer med miljön. Det här är jätteintressant, säger Marita Wallhagen.

Annons

Marita, som jobbar åt Arkitektgruppen och högskolan, var en av många som valde att delta i heldagsseminariet om solenergi på högskolan i Gävle på onsdagen.

Trots att vädret gynnade det mesta utom just solenergi gav de sig iväg och spanade in intressanta satsningar i Gävle – dels Andersbergs centrum och dels det nybyggda höghuset Fullriggaren på Gävle Strand.

Marika Wallhagen fastnade för det sistnämnda.

– Här har man varit förutseende och haft med solcellerna tidigt i projektet, berättar hon.

Fullriggaren har solceller monterade på balkongerna. De är av härdat glas så att de inte ska kunna förstöras av fumliga balkonggäster som tappar ett glas eller välter en blomkruka.

Förhoppningen är att fler fastigheter i Gävle ska följa efter och att elöverskottet i ett senare skede även ska bidra till fjärrvärmenätet.

Gävleborgs län anses ofta ligga efter när det gäller satsningar på solenergi. Seminariet var en del av inledningen på ett projekt som drivs av Gävle kommuns näringslivsavdelning.

Näringslivsavdelningen har kontaktat tusen personer som kan tänkas vara intresserade av solenergi – allt från leverantörer, installatörer och fastighets-ägare till konsulter och arkitekter.

Poängen är att de ska få en chans att träffas, knyta kontakter och lära sig mer om solenergi. I slutändan är målet att det ska leda till solenergisatsningar som i sin tur leder till nya jobb i regionen.

Göran Ågren från näringslivsavdelningen ansvarar för projektet. Han är mycket nöjd med intresset.

– Vår förhoppning är att intresset för affärer inom solenergi ökar, att det ger arbetstillfällen för exempelvis konsulter och installatörer och bidrar till en hållbar samhällsutveckling, säger han.

Mer läsning

Annons