Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt på sjukhuset

/
  • Oroliga för de äldre. Vårdplatskoordinatorerna Annelie Söder och Helena Wiklander på Gävle sjukhus är oroliga för vad som ska hända med de äldre om fler korttidsplatser dras in. De hoppas att kommunen och landstinget gemensamt ska kunna lösa problemet så att inte äldre ska behöva ligga kvar på sjukhuset längre än nödvändigt. ”Ett akutsjukhus är ingen bra miljö” , konstaterar Helena.

Gävle kommun planerar att lägga ned 30 korttidsplatser.

Samtidigt ligger över 13 äldre kvar på sjukhuset - i väntan på korttidsplats.

Annons

– I värsta fall får patienten ligga i korridorer och flyttas runt. Det är inte bra när man är gammal, svag och kanske inte helt klar och redig, säger vårdplatskoordinator Annelie Söder.

Hon och kollegan Helena Wiklander är noga med att påpeka att Gävle sjukhus problem med överbeläggningar inte bara beror på att kommunen inte tar hem äldre i tid. Problemet är inte heller unikt för Gävle utan finns i hela landet.

Men kommunens planer på att lägga ned 30 korttidsplatser på Bomhusgården väcker ändå oro. För redan i dag står många äldre i kö till korttidsboende.

13 av dem finns på Gävle sjukhus.

Färdigbehandlade blir kvar

De är färdigbehandlade och ska egentligen inte vara på sjukhus men ligger kvar eftersom Gävle kommun inte klarar av att ta emot dem. Sju av dem har väntat i mer än fem dagar, vissa kan bli kvar i flera veckor.

– Det är personer som inte klarar sig hemma utan behöver få mer omvårdnad och tid att återfå sina krafter, säger Helena Wiklander.

Ligga i korridorer

I stället blir de kvar på sjukhuset. Men eftersom det är platsbrist även där får de ofta ligga i korridorer och många måste även flytta runt mellan avdelningarna. Ingen bra miljö för äldre, svaga personer som dessutom kan vara lite dementa.

– Tänk dig själv att behöva flyttas runt, att vakna och inte veta var man är och inte känna igen personalen. Även en ung, frisk människa skulle bli förvirrad då, säger Annelie Söder.

– Det gör ont i hjärtat. Det är emot alla våra principer men vi har inget val. Vi måste ju ha plats för de svårt sjuka personer som behöver komma in på sjukhuset.

Olyckligt med två huvudmän

Helena Wiklander tycker att det är olyckligt att det är olika huvudmän, att det är landstinget som ansvarar för sjukhuset och kommunen som ansvarar för äldreomsorgen. Det gör att det finns risk för att de äldre hamnar i kläm.

När kommunen drar in spiller det över på sjukhuset och tvärtom.

– Det här är något som vi måste lösa gemensamt. Vi måste ha patienten i fokus, säger Helena Wiklander.

Det pågår redan ett samarbete mellan kommun och landsting och hon hoppas att det ska ge resultat.

– Det känns positivt att omvårdnadsnämndens ordförande påpekar att kommunen ska ha beredskap att öppna platser vid behov.

Mer läsning

Annons