Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt pådrag under Å-draget

/
  • Full fart vid Gavleån.  Kultur & fritids informationschef Marie-Louise Andersen. Kommunen har en vision om att göra Gavleån till en levande pulsåder i centrum.

Utomhusbio, 5 000 marschaller och forsränning i Gavleån. Fredagen 3 september startar Å-draget och i år visar ett svenskt VM-lag upp sig och den sedan tidigare kända cirkusgatan återkommer. Dessutom invigs Stortorget under Å-dragets första helg.

Annons

Omkring 40 olika aktörer är med i Å-draget detta år. Ett nytt inslag är en uppvisning av Sveriges VM-lag i forsränning, som kommer från Gävle. De kommer ta sig från Strömdalens kraftverk och nedströms Gavleån genom Gävle.
– Vi har ringt Gävle energi och bett dem släppa på vatten ända från Storsjön. Vi hoppas på så mycket vatten som möjligt, säger lagkaptenen Martin Göransson.

Precis som förra året finns utomhusbio i programmet. Förra året fick bion ställas in och det är den aktivitet som är mest beroende av bra väder. Ett av de återkommande populära inslagen, cirkusgatan, kommer vid dåligt väder att flyttas till Spegeln. Kalle Wedin från Vazir Varieté är mycket nöjd med de artister som kommer i år. Det bjuds bland mycket annat på luftakrobatik från 15 meters höjd.
– Artisterna håller väldigt hög klass och det är roligt att ha fått hit dem, säger Kalle Wedin.

Precis som förra året ligger kommunens budget för Å-draget på 150 000 kronor, pengar som används till marknadsföring.
– Å-draget bygger på att det är många som lägger ned mycket ideellt arbete, säger kultur & fritids informationschef Marie-Louise Andersen.

Stortorget invigs
Parallellt med den första Å-draget helgen kommer Stortorget att invigas. Evenemangsansvarige Joakim Lundberg är hemlighetsfull kring vad som kommer hända.

Det enda vi får veta redan nu är att Salem Al-Fakir och 500 dansare från lokala dansföreningar ledda av Fredrik Rydman från Bounce kommer delta.

Mer läsning

Annons