Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuviks nya ägare vill satsa stort

/
  • ÅH, SÅ BRA. Den nya ägaren välkomnades med öppen famn både av Gävle kommuns representanter och Furuviksparkens personal. Från höger:Kurt Thelberg, Tomas Lönn, Johnny Persson, kommunalrådet Carina Blank, nya ägaren Jan Roy, Tom Widorson och Ing-Marie Persson.

Furuviksparken har fått en ny ägare, nöjesparkskoncernen Parks & Resorts Scandinavia som sedan tidigare äger bland annat Kolmården och Gröna Lund.

– Vi är oerhört glada över att inleda det här samarbetet. Furuviksparken är precis vad vi har letat efter. Läget är fantastiskt, det blir vår vackraste park, säger koncernchefen Jan Roy.

Annons

Kommunalrådet Carina Blank, Furuvikspersonalen och de nya ägarna var alla nöjda när det på torsdagen blev offentligt att Parks & Resorts Scandinavia tar över Furuviksparken.

Tom Widorson, som blir kvar som vd, strålade av glädje.

– Vi har väntat på rätt köpare. Det här är en drömägare, det finns inte en bättre ägare. De har ett stort kunnande och ekonomiska möjligheter att på snabbare tid utveckla parken.

Glädjetårar

Djurskötaren Ing-Marie Persson kunde knappt hålla glädjetårarna borta.

– Det är underbart. Alla i personalen känner glädje och tilltro. Vi har samarbetet med Kolmården i flera år, men nu får vi ett ännu närmare samarbete. Nu ska jag ringa min bästa väninna som jobbar i Kolmårdens djurpark och berätta att vi blir kollegor.

För tio år sedan blev Tom Widorson vd för Furuviksparken som då ägdes av Gävle kommun. Han fick uppdraget att vända förlustsiffror till vinst. Ekonomin vände han på tre år. 2004 gick han ihop med personalen och köpte Furuviksparken.

– Vi har vänt på varenda krona. Med nya ägare får vi helt andra förutsättningar. Furuviksparkens rekord från 60-talet med 435 000 besökare, har de nya ägarna sagt att vi ska gå om.

”Långsiktigt ägarskap”

Nöjesparkskoncernen har sneglat åt Furuviksparken en längre tid och under våren inleddes förhandlingarna. Köpesumman har parterna dock kommit överens om att hålla hemlig.

– Det känns jättespännande. Vi ser det här som ett långsiktigt ägarskap, säger koncernchefen Jan Roy.

Satsar 100 miljoner

De nya ägarna vill utveckla parken, men exakt hur är ännu inte klart. Det arbetet kommer att ske tillsammans med den nuvarande personalen. Enligt Jan Roy kan besökarna redan nästa år märka av en del förändringar.

– Vi vill fortsätta i samma riktning som parken har i dag, och utveckla djurdelen och nöjesdelen, men i lite snabbare takt.

Koncernen har under de senaste åren återinvesterat i alla sina parker.

– I år har vi till exempel investerat 100 miljoner kronor i Kolmården. Vi kommer att investera motsvarande summa i Furuviksparken.

Parks & Resorts Scandinavia blir även delägare i Furuvik Fastigheter AB där 50 procent ägs av Gävle kommun.

Mer läsning

Annons