Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuviksbarnen blev eviga

/
  • KOMMIT LÅNGT. 24- årige David Hammarberg var Furuviksbarn mellan 1999 och 2004 – i dag är han världsartist. När boken ”Man har väl varit Furuviksbarn...” släpptes i går visade han upp sina konster. Han är en av alla som intervjuats i boken.
  • DRÖMDE. Lars-Åke Wilhelmsson spenderade mycket av sin barndom i parken och drömde om att bli Furuviksbarn. Men det blev han aldrig – i stället blev han regissör för Furuviksbarnen mellan 2001 och 2004.
  • KLIPPTE. Landshövding Barbro Holmberg klippte bandet till boken. Här syns hon med Furuviksbarnens Veteranförenings vice ordförande Birgitta Bergström och ordförande Jill Lindström.
  • FÖRFATTARE. Jill Lindström, Veteranföreningens ordförande, lämnar en mjukisvariant av Taku, parkens första elefant, till Tetha Åhs som skrivit boken om Furuviksbarnen.

Vad är väl ett releaseparty på slottet?

Inte så vanligt faktiskt.

I går blev första gången – när boken om Furuviksbarnen släpptes.

Annons

Eller, åtminstone var det första gången under Barbro Holmbergs tid som landshövding. Och hon såg det som en ära att få klippa banden till boken ”Man har väl varit Furuviksbarn...”.

– Jag ser den som en kulturhistorisk skatt för Furu-vik, för Gävle och för hela länet, säger hon.

Under åren 1936 till 2011 har tusentals barn varit Furuviksbarn. Barnen uppträdde för besökarna i Furuviksparken varje sommar med sång, dans, akrobatik, cirkuskonster och teater.

Men i år lades cirkusen ner.

Under Furuviksbarnens Veteranförenings första årsmöte efter beskedet föddes tankarna på en bok. Och journalisten och författaren Tetha Åhs kontaktades.

– Vi lyckades få henne nyfiken och intresserad och hon lyckades förmedla våra känslor och minnen i en bok, säger Jill Lindström, ordförande i veteranföreningen.

Engagemanget för boken var så stort att Tetha Åhs till sist fick säga åt dem att inte höra av sig på två veckor så att hon kunde få lite skrivro.

– Det genuina har fått styra. Kärleken till det som de har fått vara med om, säger hon.

Men även det mörka får utrymme i boken genom ett 78-årigt Furuviksbarns berättelse om hur den perfekta ytan knäckte henne som vuxen.

Annons