Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskade till sig 430 000

En 44-årig man lyckades i sex år få ut halv sjukersättning trots att han hela den tiden i praktiken heltidsarbetade.


Nu är han skyldig att återbetala drygt

430 000 kronor till försäkringskassan.

Annons

Fusket upptäcktes för ett år sen när försäkringskassan och skattemyndigheten samkörde sina register i ett projekt.

Då upptäcktes det att mannen hade förvärvsinkomst som vida översteg en halvtid och försäkringskassan började utreda fallet.

Det framkom att mannen dels var fast anställd på 82 procent på en arbetsplats, dels hade ytterligare två arbetsgivare.

Försäkringskassan kom fram till att 44-åringens arbetsförmåga inte varit nedsatt sen mars 2002 till och med februari i år och därmed blev han skyldig att återbetala 431 134 kronor.

– Oftast är det allmänheten som ringer och tipsar oss. När vi utreder sådana tips så stämmer de nästan alltid, säger Bengt Hedlund på försäkringskassan.

Sen årsskiftet finns också en lag som innebär att myndigheter är skyldiga att rapportera till utbetalande myndighet om man upptäcker något som kan vara fusk.

– Om till exempel skattemyndigheten upptäcker att en person får a-kassa och samtidigt förvärvsarbetar så måste skattemyndigheten rapportera det.

– Det vet jag inte. Vi på försäkringskassan här kontrollerar och beslutar om återbetalning. Sen är det enheten för statlig fordran i Östersund som kräver in pengarna. De har också möjlighet att göra utmätningar för att få in en skuld, säger Bengt Hedlund.

Om man inte kan betala hela beloppet på en gång så får man göra en avbetalningsplan.

Man får betala ränta på nära 6 procent på beloppet och en avgift på 50 kronor varje gång försäkringskassan skickar ut ett inbetalningskort.

Mer läsning

Annons