Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskare krävs på 1 miljon kronor

En av Sveriges 20 största bidragsfuskare bor i Gävle. Det är en 42-årig man som krävs på drygt 1 miljon kronor sedan försäkringskassan upptäckt att han 2002–2007 har tagit emot sjukersättning och arbetsskadelivränta samtidigt som han har arbetat.

Annons

Personen har alltså skadat sig i arbetet och fått konstaterat att han inte kan arbeta.

– Efter visst utredningsarbete har det visat sig att han har arbetat under samma period som han har fått arbetsskadelivränta och sjukersättning, säger Eva Alner Liljedahl, områdeschef på försäkringskassan i Gävle.

– Om vi på något sätt tror att det ligger ett brott bakom, eller att det finns ett uppsåt, lämnar vi över ärendet till polisen. När det är så här stora summor som en miljon då vill vi att polisen ska utreda att det är ett brott, säger hon, men kan i övrigt inte kommentera det enskilda ärendet.

30 största fuskarna

Försäkringskassan har på uppdrag av Nyhetsbyrån Sirén tagit fram uppgifter på de 30 största bidragsfuskarna i Sverige. Värst är en man i Värmland som är skyldig försäkringskassan över 1,7 miljoner kronor.

På andra plats ligger en man i 45-årsåldern från Storuman, som under åtta år hunnit samla på sig en skuld på över 1,6 miljoner kronor. Gävlebon som krävs på 1 072 000 kronor är den 16:e största bidragsfuskaren i landet.

212 000 ärenden

Hittills i år har försäkringskassan krävt tillbaka 159 miljoner kronor från 5 651 personer som av olika anledningar tagit emot ersättning de inte har rätt till. Totalt har försäkringskassan 212 155 pågående ärenden med återkrav på sammanlagt 1,6 miljarder kronor.

– Väldigt många krav är ju små, man kanske råkar skriva en dag för mycket tillfällig föräldrapenning och det kanske inte blev så, och ibland kan det vara vårt fel också. Därför är det så många ärenden, men det är inte så många som polisanmäls, säger Eva Alner Liljedahl.

Annons