Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusket ökade mest på Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle var den högskola i Sverige där avstängningar på grund av fusk ökade mest mellan 2009 och 2010.

Annons

– Om fusket verkligen har ökat kan jag inte säga, men vi upptäcker mer, säger prorektor Svante Brunåker.

Fusket ökade mest på Högskolan

i Gävle

Förra året ökade antalet avstängningar för fusk vid svenska högskolor och universitet med 48 procent jämfört med året innan. Allra mest ökade avstängningarna i Gävle, från fyra fall år 2009 till 36 fall år 2010. Bara Linköpings, Lunds och Stockholms universitet, som är betydligt större än Högskolan i Gävle, stängde av fler studenter år 2010.

– Studenter får inte fuska och ska inte fuska. Om det är så att vi misstänker fusk ska det till disciplinnämnden, säger Svante Brunåker, prorektor vid Högskolan i Gävle.

I början av året skärptes arbetet för att upptäcka fusk. Bland annat fick tentamensvakterna nya instruktioner. Det arbetet tycks ha gett resultat. Fusket gäller båda fusklappar vid tentamen och inlämningsuppgifter där andra texter kopierats.

– Vi behöver fortsätta arbetet och ständigt informera studenterna om plagiat, hur man refererar, och hur vi beivrar fusk. Vi ska också gå ut till lärarna och summera fjolåret och vara tydliga med att det som upptäcks ska anmälas, säger Svante Brunåker.

Mer läsning

Annons