Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra års fängelse för skåpbilsmannen

Fyra års fängelse för fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Gävle tingsrätts dom mot den så kallade skåpbilsmannen kom i går. Han döms även för att ha tillverkat, sålt och bjudit bort hembränd sprit till flera minderåriga tjejer i Gävle och Sandviken.

Annons

Den 27-årige mannen stod åtalad för sex våldtäkter, två våldtäktsförsök, flera fall av misshandel samt olaga sprittillverkning. För en av våldtäkterna, ett våldtäktsförsök och två misshandelsfall var dock inte bevisningen tillräcklig för fällande domar, enligt tingsrätten.

27-åringen ägde en skåpbil av märket Cheva Van som han åkte runt i Gästrikland med. Bilen gick under namnet ”Partybussen” och i den plockade han upp unga tjejer som han bjöd på sprit. Vissa drack frivilligt och vissa blev i det närmaste tvingade att dricka. Flera av våldtäkterna han nu dömts för skedde efter att offren festat i 27-åringens skåpbil och han sedan utnyttjat deras redlösa tillstånd.

Nekar till anklagelserna

Själv nekade dock mannen under rättegången till alla anklagelser om våldtäkt. Han erkände att han haft sex med tre av kvinnorna men hävdade att de då var med på det.

Enligt 27-åringens försvarsadvokat Hans G Andersson är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att mannen är skyldig till de fem våldtäkter och ett försök till våldtäkt han nu dömts för. Han menar att fler åtalspunkter borde ha ogillats, men vet ändå inte om mannen kommer att överklaga.

– Jag ska träffa min huvudman i veckan och diskutera igenom domen. Jag vet inte om han vill överklaga, men det ligger i sakens riktning eftersom han har nekat till brott, säger Andersson.

465 000

 

i skadestånd

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand är mer nöjd och säger att domen ligger i linje med hans egen uppfattning.

– Jag har svårt att föreställa mig att jag klagar.

27-åringen genomgick innan domen en stor rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte är psykiskt sjuk. Därför kan han dömas till fängelse. Han ska också betala sammanlagt 465 000 kronor i skadestånd till fem de fem målsägandena.

Offrens målsägandebiträde, advokat Gunilla von Wachenfeldt, hade yrkat på ett högre skadestånd än de 75 000 kronor för kränkning som är praxis vid våldtäkt eftersom 27-åringen är smittad med blodsjukdomen hepatit C. Något som han inte berättade för sina offer. Rätten dömde dock det normala skadeståndet men lade till 10 000 för sveda och värk för var och en av våldtäkterna.

Mer läsning

Annons