Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra bankanställda under samma skrivbord

/
  • RÅNAREN. Rånaren fångad i bankens kameror. Längst bort i lokalen ligger just nu fyra bankanställda gömda under samma skrivbord.
  • RÅNAREN. Rånaren fångad i bankens kameror. Längst bort i lokalen ligger just nu fyra bankanställda gömda under samma skrivbord.
  • PRIVATFILM. Flera personer filmade rånarna med sina mobiler. Några av filmerna blir nu bevismaterial i rättegången. Den här bilden på rånaren och mopeden finns i en av dem.
  • PRIVATFILM. Flera personer filmade rånarna med sina mobiler. Några av filmerna blir nu bevismaterial i rättegången. Den här bilden på rånaren och mopeden finns i en av dem.

Under samma skrivbord gömde sig fyra skräckslagna bankanställda. En annan sprang ner i källaren och gömde sig i duschen. En låste in sig i bankvalvet. En gömde undan pengar, helt i strid mot bankens instruktioner.
I polisens förundersökning berättar personalen på Nordea i Gävle vad som hände under den panikartade minut som rånarna var inne i banken.

Annons

I går kom åtalet mot de båda män, 26 och 29 år gamla, som rånade Nordea 30 september. Rånarna kom i bil från Västerås till Gävle. De använde en moped stulen i Skärholmen. De har inte förklarat varför de just kom till Gävle, och varför de rånade just den banken.

Samtidigt vittnar personalen om att rånet var kusligt rätt i tid. Det hände just när personalen flyttade pengar från valvet till uttagsautomaternas kassetter. Just den här dagen var man 20 minuter senare än vanligt, och just då kraschade rånarna rutan med en kofot och gick in.

– Någon mer måste ha hjälpt till, någon måste ha vetat precis vad de skulle göra, är den känsla en av de anställda har.

På bankens övervakningsfilm ser man hur en av rånarna springer raka spåret till den så kallade cash out-maskinen där penningkassetterna finns.

Hans förklaring till det i förhören är att han "kände på sig" att det var dit han skulle springa. Han fick med sig 595 750 kronor i en väska. Den tappade han utanför banken när flera åskådare angrep rånarna.

I polisutredningen finns också personalens berättelser om händelsen. Flera berättar att de fruktade för sina liv, om ångest och skräck. Ett par beskriver känslan som att vara med i en film, allt hände som i slow motion.

– Jag var rädd för att bli skjuten i ryggen där jag låg gömd, berättar en.

En annan förklarar att livet passerade revy, under de minuter han låg gömd.

En kvinna kastade in en penningkassett under ett skrivbord och kröp efter in. Men hon tyckte att rånarna var för nära, och kröp vidare till ett annat skrivbord där hon såg en arbetskamrat. Det var bara det att där fanns inte bara en utan tre personer redan. Hon klämde in sig ändå och alla låg kvar tills rånet var över.

En anställd erkänner att han i strid mot bankens instruktioner vid rån, gömde undan och låste in pengar. Regeln är att de anställda bara ska prioritera sin egen säkerhet.

– Jag kan inte förklara varför jag gjorde det, säger han.

De båda åtalde männen, 26 och 29 år gamla, är skrivna i Västerås, och båda tidigare dömda för flera brott, bland annat rån.

Ur dem har polisen inte fått många användbara upplysningar. En erkänner stöld, men inte rån, eftersom han inte såg några människor i banklokalen. Den andre försöker med att han trodde att de bröt sig in i en tobaksaffär för att stjäla cigaretter.

Annons