Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra vuxna på 15 barn på Almgården

/
  • Kerstin Hammarlund är förskollärare på en klassisk småbarnsavdelning på Almgården, med 15 barn och fyra vuxna (inte alla jobbar heltid). För de små barnen ser hon fördelar med att finnas i ett litet sammanhang, men som förskollärare tycker hon att det vore spännande att jobba i ett större arbetslag i nya lokaler. I knät sitter Svante Jakobsson, två år.
  • Susanne Falk, biträdande förskolechef på Almgårdens förskola, är inte övertygad om att stora arbetslag som gemensamt tar hand om ett stort antal barn alltid är det bästa för barnen. Närheten och de begränsade antalet relationer ser hon som en fördel med Almgårdens avdelningar med 15–20 barn och tre–fyra vuxna. I hennes famn sitter Arvid Nordlander, två år.

På Almgårdens förskola i Fridhem finns en klassisk småbarnsavdelning med 15 ett- till tre-åringar och fyra anställda. De ser både för- och nackdelar.

– Jag har varit lite orolig för att kommunen skulle vilja ha storgrupper överallt, säger biträdande förskolechefen där, Susanne Falk.

Annons

Kerstin Hammarlund och Monica Eliasson jobbar som förskollärare på varsin avdelning på Almgården. De är båda lite avundsjuka på de möjligheter deras kollegor på de nybyggda förskolorna har, när de gäller utrymmen, rum och tid för olika aktiviteter.

– Jag hade inte haft något emot att prova, säger Kerstin Hammarlund.

Men de ser också fördelar med Almgårdens små avdelningar, särskilt för de yngsta barnen: närheten och det begränsade antalet relationer.

– Man känner verkligen hur man är en del av deras utveckling, hur viktig man är som person, säger Kerstin Hammarlund.

Deras chef Susanne Falk känner en viss tveksamhet inför utvecklingen mot stora arbetslag och förskolor utan avdelningar.

– Det är just det där med de många relationerna och kontakterna. Det finns ju kunskap om att det inte är bra för små barn och barn med särskilda behov, för dem kan det vara förödande. Visst finns det fördelar, men jag vet inte om det är värt riskerna, säger hon.

Mer läsning

Annons