Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrverkerier kräver gott omdöme

/
  • Omdebatterat nöje. Farligt, dyrt, miljövådligt, odjurvänligt och alldeles... underbart?

Frihet under ansvar är det som gäller när fyrverkeripjäserna skjuts iväg på nyårsafton.

Raketuppskjutning är tillåten även i centrala delar av Gästrikekommunerna.

Men den som vill använda stora mängder måste ha tillstånd och hanteras pjäserna ovarsamt kan polisen gripa in.

Annons

Svenskarna låter 230 miljoner kronor gå upp i rök till nyår.

– Marknaden har varit rätt stabil efter konjunktursvackan, säger Thomas Wetterström, vd för Hammargrens fyrverkerier, den största importören i branschen.

Hur och var fyrverkeripjäser får säljas och användas regleras i ordningslagen, lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor. För försäljarnas del är det i regionen numera räddningstjänsten som tar emot tillståndsansökningar.

– Vi sätter villkor för hur det ska se ut på förvaringsplatsen och vi gör inspektioner, berättar Johan Melin, brandinspektör på Gästrike räddningstjänst.

Användarna av fyrverkeripjäserna kan behöva tillstånd av polisen om en större mängd raketer ska avfyras i tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten.

Kommunerna har möjlighet att sätta upp egna ordningsregler för fyrverkerier och i regel är tidpunkterna tydligt fastslagna, när det gäller nyår får man i exempelvis Gävle skjuta raketer mellan midnatt, natten mot nyårsafton fram till 04.00 följande natt.

Undantaget de platser som nämns i ordningsreglerna är det fritt fram att skjuta upp mindre mängder av pjäser även i villaområden och mitt i stadskärnan.

Men det gäller att ha omdöme. Felriktade raketer som skadar, eller riskerar att skada andra eller egendom kan leda till polisingripande och misstanke om brott. En kraftig pjäs som skjuts upp där omgivande byggnader gör att ljudet blir mycket högt är inte heller tillåtet. Ungdomar under 18 år kan få sina fyrverkerier beslagtagna, likaså de som skjuter raketer vid andra tidpunkter än de som anges i ordningsreglerna.

– Man måste ta hänsyn. Merparten sköter sig, men visst händer det att vi stöter på problem, säger Mikael Hedström, pressinformatör vid Gävleborgspolisen.

Mer läsning

Annons