Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla kämpar startar på nytt

/
  • NEJ TILL KÄRNKRAFT. Kirsten Hillbom och Thorild Dahlgren demonstrerade mot regeringens planer på att bygga ut kärnkraften.
  • DEMONSTRATION PÅ STORTORGET. Medlemmar från Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen hade en liten demonstration på Stortorget i går. Inga Michaeli, Kirsten Hillblom, Thorild Dahlgren och Annika Erixån har alla varit engagerade mot kärnkraften i många år.

Atomkraft- nej tack.
I går hölls en stillsam demonstration på Stortorget i Gävle mot kärnkraften.
– Det är idiotiskt att regeringen vill bygga ut kärnkraften, säger Kirsten Hillblom, som engagerat sig i frågan i 30 år.

Annons

1980, efter Harrisburg-olyckan, hade Sverige folkomröstning om kärnkraften. Folkomröstningen skulle vara rådgivande, men partierna hade innan omröstningen enats om att valresultatet skulle respekteras. Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010.

– Regeringen borde följa det som man kom fram till då, säger Inga Michaeli, som varit aktiv kärnkraftsmotståndare i 30 år.

Anledningen till tisdagens demonstration var centerpartiets kovändning i kärnkraftsfrågan och statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i gårdagens Arbetarbladet.

– Centerns utspel är förskräckligt, varför bygga ut kärnkraften? Det är bättre att satsa på förnyelsebar energi som vindkraft, vågkraft och solenergi, säger Thorild Dahlgren.

Den demonstrerande gruppen från Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen bar plakat med den välkända nej till kärnkraft- symbolen och delade ut flygblad till förbipasserande.

– Vi måste komma i håg att frågan om slutförvaring inte är löst. Var ska vi göra av allt radioaktivt avfall, undrar Annika Erixån.

Mer läsning

Annons