Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal gardin blev kavaj till landshövdingen

/

Gästrike Återvinnare utmanade på tisdagen ett 20-tal inbjudna aktörer att vara med och kläcka idéer som skulle kunna förverkligas i Ericssons gamla industrilokal.

Annons

– Vi skulle kunna etablera en verksamhet som ligger i tiden, en verksamhet som skapar en bättre framtid, en bättre livsmiljö och till och med bidra till bättre utveckling, sa Thomas Nylund, förbundsdirektör för Gästrik Återvinnare.
Bland de inbjudna fanns flera av Gävles biståndsorganisationer och second handbutiker, arbetsmarknadsenheten i Gävle kommun och Studiefrämjandet.

Marie Teike från Stockholms Stadsmissions Remake var engagerad som ett exempel på vad som är möjligt. Hon jobbade tidigare i Stadsmissionens butiker och blev frustrerad över hur mycket kläder och saker de fick slänga. Så föddes idén att göra nya saker av det som inte går att sälja i ursprungligt skick.
Hon visade upp barnklänningar sydda av gamla linnehanddukar, och berättade att kronprinsessan Victoria, beskyddare av Stadsmissionen, blev så förtjust i dem att hon köpte tre stycken som presenter till sina gudbarn.
– Vi får väldigt mycket från dödsbon, och handdukar är ofta trasiga mitt på där man torkar händerna men mycket går att använda, sa Marie Teike.

Gästrike Återvinnare hade också bjudit in landshövding Barbro Holmberg, som fick ta emot en nysydd kavaj tillverkad av en gammal gardin, signerad Remake. I Stadsmissionens butiker hade en sådan kavaj kunnat säljas för 800 kronor och uppåt, enligt Marie Teike.

Thomas Nylund uppmanade de inbjudna att tänka stort under dagens gruppdiskussioner.
– Jag ser framför mig ett återvinningens Silicon Valley, för vi ligger väldigt långt fram i återvinning och besitter kunnande som efterfrågas globalt. Så varför inte ta vara på det och skapa ett kunskaps- och innovationscentrum här i samverkan med högskolan?
Silicon Valley betraktas som ett av världens största centrum för it med flera tusen dataföretag i området från San Jose i söder till San Francisco i norr.

Mer läsning

Annons