Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal skola blir till lyxiga bostäder

/
  • Janne Landström från J Landström bygg och måleri jobbar med totalrenoveringen av Holmsunds skola i Bomhus.
  • Holmsunds skola har stått tom länge och fasaden är sliten och utsatt för skadegörelse. När det nu byggs om till boende i
  • Holmsunds skola har stått tom länge och fasaden är sliten och utsatt för skadegörelse. När det nu byggs om till boende i

För ett år sedan var den rivningshotad.

Nu byggs gamla Holmsunds skola om till sju rymliga lägenheter med boulebana och möjlighet till gemensam pool.

– Det blir boende med hög standard, säger projektledaren Katarina Brodecki.

Annons

Arbetarbladet berättade i april förra året att Holmsunds skola, byggd 1892 och Bomhus äldsta skolbyggnad, utsatts för flera brandattentat och skadegörelse. Den dåvarande ägaren hade tröttnat och funderade på att riva hela fastigheten.

Men i juli såldes den i stället till fastighetsutvecklaren Katarina Brodeckis företag Hemsomduvillboi och sedan ett tag tillbaka är det full aktivitet i huset. Entreprenören J Landströms bygg och måleri har börjat totalrenoveringen inomhus och i mitten av maj ska en visningslägenhet stå klar i markplan på den ena flygeln.

– Det är nästan svårare än att bygga nytt, eftersom det är mer förarbete. Men det blir fint, den saken är klar, säger Janne Landström.

Lägenheterna ska vara i modern stil, även om takhöjden är högre och fönstren större än på nyproduktion. Utvändigt ska dock den hårt ansatta fasaden bevaras i sin ursprungliga stil, men ytskikten ska skrapas och målas om med linoljefärg. Eftersom den gamla stilen bevaras marknadsförs boendet som "herrgårdsmiljö".

Man eftersträvar även en lite mer exklusiv standard och planerar att bland annat anlägga boulebana, pergola, växthus och skapa möjlighet till gemensam pool.

– Även om det är bostadsrätter ska alla ha egen entré och trädgård, så det har mer villakänsla än lägenhet, säger Katarina Brodecki.

Bostadsrätterna blir från 98 till 135 kvadratmeter stora och får mellan tre och 4,5 rum och kök. Försäljningspriserna ligger på 1 495 000-1 890 000 kronor. Våren 2012 beräknas det nya Villa Holmsund vara klart för inflyttning.

I skogen nedanför har man sålt mark till Skanska, som planerar att bygga ett Boklok-område enligt det koncept företaget har tillsammans med Ikea. Det blir sex parhus med bostadsrätter på fyra rum och kök och 106 kvadratmeter i två plan. Säljstart är på Ikea 14 maj och tillträde nästa höst.

– Allt tillsammans blir ett väldigt trevligt område med atmosfär, säger Katarina Brodecki.

Mer läsning

Annons