Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal yngling nyckel till Gävles historia

/
  • FYND. Arkeologen Bo Ulfhielm med en vikingatida yxa som inte är hittad på själva gravfältet, utan ett stycke därifrån.
  • SMYCKE. Pärlorna är sannolikt gjorda av glas, möjligen ädelsten. De sattes fast på klädedräkten och bars av både män och kvinnor. Pärlorna tillverkades i Danmark och var ursprungligen vackert färgade i exempelvis blå eller röd.
  • UPPGRÄVT. Det här brynet låg i graven intill en man i åldern 15–20 år. Befolkningen använde brynen hängande i bältet för att de skulle vara lätt åtkomliga.
  • UTSTAKAT. Husen hade en golvyta på cirka 15 gånger 7 meter.
  • YXA. Det är tydligt att yxan är från vikingatiden, det vet man via erfarenhet av fynd från andra gravar.
  • STOLPHÅL. Halva stolphålet har grävts fram och syns här i genomskärning.
  • FINLIR VÄNTAR. Den trasiga doppskon överst i bild är ett av utgrävningens fynd. Den är troligen gjord av brons och kommer att konserveras och snyggas till så att ornament och mönster framträder tydligare. En doppsko användes för som spetsskydd. Nedan syns doppskor som hittats på Birka.

Järnåldersynglingens grav innehöll både föremål och husdjur att ta med sig till livet efter detta. Graven blev en av huvudnycklarna när historien bakom fynden vid utgrävningen i Kungsbäck skulle börja nystas upp.
– Undersökningen har gett bra resultat. Vi var inte beredda på att hitta så här mycket, säger arkeologen Bo Ulfhielm vid länsmuseet i Gävleborg.

Annons

Det var inför det planerade vägbygget till Mackmyra Whisky som arkeologerna i våras började rota vetenskapligt i jorden.

I ett tidigt skede trodde man sig ha hittat flera järnåldersgravar. Men hypotesen fick omprövas.

– Det var ben på två ställen, men nu när analyserna kommit visade det sig att bara en av fyndplatserna innehöll människoben, berättar Bo Ulfhielm.

De härrör från en man vars ålder uppsattas till mellan 15 och 20 år. Strax intill hans grav fanns ytterligare en benhög, men i det fallet kommer skelettresterna från hare, fågel och olika sorts fiskar.

Bo Ulfhielm ser det som osannolikt att en matplats legat där. Snarare handlar det om någon form av begravningsritual.

Även i själva graven ligger människan sida vid sida med andra djurarter. Mannen har fått med sig hund, häst och katt till sin sista vila.

Liksom övriga fynd i området är ben och föremål daterade till samma period; från slutet av 600-talet fram till år 1000. Med andra ord järnålder och framför allt vikingatid.

Enligt Ulfhielm var det inte ovanligt att framför allt hästar begravdes tillsammans med ägaren i hedniska gravar.

– Troligen placerade man dem där för att mannen skulle ha nytta av dem i ett kommande liv. Han har också fått med sig verktyg, svärd och pilspets samt flera brynen. En katt däremot, är nog lite ovanligt.

Ungefär 20 meter från graven finns stolphål efter tre hus, som varit ganska små med vikingatidsmått. Något långhus har inte hittats, men kan mycket väl ha funnits i närheten.

Bo Ulfhielm räknar med att gården/byn kan ha bestått av minst dubbelt så många hus som man nu hittat lämningar av.

Arkeologerna har spunnit vidare från fynden, lagt pussel, fogat till historiska fakta och kända mönster och kommit fram till att det sannolikt bodde en rik släkt i området. Mängden och kvaliteten på gravfynden tyder på välstånd och det är inte troligt att ynglingen på egen hand fått sådan status.

Tre ugnar i närheten visar på järntillverkning och föremålen i graven liknar dem som hittats i gravar i Birka. Troligen har det förekommit någon form av handel med Birka, där gästrikarnas attraktiva bytesvara bestått av just järn.

Analys av fyllningen i stolphålen och benrester i området tyder på att det lilla samhället utöver järntillverkning fokuserat på djurhållning och kornodling.

Nu hoppas Bo Ulfhielm att kartläggningen kan vidgas i höst.

– Bland annat på ett ställe där stolphålen fortsätter ut i schaktkanten. Vi planerar en kurs tillsammans med Högskolan i Gävle om Gästriklands medeltid och vikingatid och då kan det här fogas in, säger han.

Mer läsning

Annons