Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt bageri blev bokstuga

/
  • Bageriet blev antikvariat. Östen Händel har precis inrett gamla bageriet i Bergby med bokhyllor. Antalet böcker ökar hela tiden vartefter lagret i Bollnäs flyttas hit.
  • Älskar böcker. Både Gunilla Larsson och Östen Händel lägger ner hela sin själ i antikvariatet.

Intresset för gamla böcker är stort. Östen Händel satsar därför på att öppna ett antikvariat i Bergby. Sedan tidigare har han bedrivit näthandel med böcker, men kunderna vill även kunna göra ett besök bland hans 60 000 böcker.

Annons

Från början var Östen Händel tekniker på Telia. Hans bokintresse fick honom dock att ändra yrkesval, och 1999 tog han över antikvariatet Bokstugan i Bollnäs.

– 2008 började jag med nätförsäljning, och det har gått jättebra, men många kunder vill gärna komma själva för att titta bland mina böcker, så nu är det dags att öppna, förklarar Östen Händel.

Han kom till Bergby för ett år sedan tillsammans med Gunilla Larsson, och i det stora huset, som tidigare var bageri och kafé, är det i källarplanet som antikvariatet nu intagit ytorna.

Än så länge finns de stora bakugnarna kvar i det helkaklade utrymmet, men Östen säger att de måste bort för att böckerna ska få mera plats.

Efterfrågad stipendiebok

För hans egen del är det lokalhistoria och släktforskning som gäller, men på frågan om vilken bok som är mest eftersökt svarar Östen och Gunilla med en mun: – Stipendiehandbok för kvinnor; det är nästan 60 stycken som efterfrågar den just nu.

Boken, som från början var en avhandling, trycktes på 1990-talet, men är i dag svår att få tag på.

I huset i Bergby finns cirka 6 000 böcker, men totalt äger Östen minst 60 000 böcker som ännu förvaras i Bollnäs.

Har skrivit egen bok

Det är mest via auktioner och loppisar som han får tag på böcker. Ibland kontaktas han av personer som vill skänka bort böcker.

– Jag tar emot allt, men efter rensning brukar det inte bli så många kvar. En gång fick jag 97 banan-kartonger med böcker, men det var ingen bok jag sparade. Nästa gång tog jag emot 14 lådor, och där behöll jag alla, förklarar Östen.

Förutom att samla böcker, har Östen även skrivit en egen bok; Bollnäs Släktbok 1698–1775. Just nu är hans intresse stort i Hamrångebygden, och speciellt då kring häxprocesserna.

– Jag vill även få reda på så mycket som möjligt kring huset jag köpt; få tag på bilder från bageriet och kaféet, det skulle vara intressant, menar han.

I Bokstugan finns förutom böcker, även vinylskivor och gamla vykort.

Mer läsning

Annons